Det er fullstendig kaos på flyplassen i Kabul. Tusenvis av desperate mennesker forsøker å forlate Afghanistan. Minst fem personer skal ha mistet livet.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at de har sett minst fem døde mennesker på flyplassen.

Det er uklart om personene ble skutt eller trampet ned, ifølge en av kildene. Wall Street Journal melder at tre mennesker er døde. (NTB)

Amerikanske soldater har avfyrt varselskudd for å spre folkemengden. På sosiale medier kan man finne videoer som viser de kaotiske tilstandene.

En annen video viser hvordan US Marines løper for å sikre sivile fly. Folk løper etter flyene ute på rullebanen i et forsøk på å komme seg om bord.

Nicola Careem er journalist fra BBC og beskriver det hun er vitne til som blant de tristeste bildene hun har sett fra Afghanistan.

Utenfor flyplassen kan man se bilder av Taliban-soldater som holder vakt.

President Joe Biden oppholder seg på sitt feriested Camp David og har ikke uttalt seg. Pressetalskvinne Jan Psaki tatt en ukes ferie, og er ikke tilbake før 22. august.

Det er varslet at Biden skal tale til det amerikanske folk, men noe tidspunkt er ikke oppgitt ennå.

Norske myndigheter jobber for å få sine borgere ut av Afghanistan. Men situasjonen er uoversiktlig og krevende, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, sier utenriksministeren, som kaller evakueringsarbeidet «ekstremt krevende». Hun viser til sikkerhetssituasjonen både i og rundt Kabul og på byens flyplass.

– Så det er en veldig krevende operasjon, og vi er nå midt i den kanskje mest krevende fasen, sier hun.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.