I disse dager når Afghanistan er i ferd med å bli overtatt av Taliban, er det på sin plass å minne om den ekstremt naive vestlige troen på at islamske land ønsker seg demokrati. I en tale fra 2012 sa nettopp Obama at krigen i Afghanistan var over. At det nå var opp til afhanerne å bli enige seg imellom, og at Taliban måtte følge afghansk lov:

…my administration has been in direct discussions with the Taliban. We’ve made it clear that they can be a part of this future if they break with al Qaeda, renounce violence and abide by Afghan laws. Many members of the Taliban — from foot soldiers to leaders — have indicated an interest in reconciliation. The path to peace is now set before them.

Teksten til talen finner du her.

Taliban har bare ventet til motparten er utslitt av hjemsendte drepte soldater og bortkastede milliarder på milliarder av dollar. Islam har tid. Hvorfor skal Taliban forhandle om regjeringsposisjon? De sier nei og krever en islamsk stat. Dersom regjeringen i Kabul ikke er enig, vil Taliban fortsette med sin jihad, sier de. Talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, uttaler:

“The Taliban will not accept the Kabul power-sharing offer and a ceasefire. Our target is to end foreign intervention and an Islamic government will be formed in this country. If they accept this offer, we are ready for a ceasefire. If Kabul is not ready to accept our demands then it is not difficult for us to fight and continue our jihad.”

Taliban har på kort tid overtatt halvparten av landet med de fleste av de største byene, og det er snart bare Kabul igjen. 600 britiske paratroopers er sendt til hovedstaden for å sikre at alle med britisk pass kommer seg ut.

13 av landets 34 provinshovedsteder er overtatt av Taliban i løpet av bare en uke. Forsyningslinjene til Kabul er allerede kappet i nord og i sør, og Taliban befinner seg kun 15 mil unna. De afghanske styrkene skjønner at det lønner seg å gå over til Taliban og yter liten motstand. De som setter seg til motverge, blir drept på bestialsk vis. Taliban plukker opp våpen, militære kjøretøy og unge jenter som de bruker som sex-slaver. Daily Mail skriver at Taliban går fra dør til dør og tvangsgifter jenter helt ned til 12 år som imamene har måttet lage liste over.

Jihadist commanders have ordered imams in areas they have captured to bring them lists of unmarried women aged from 12 to 45  for their soldiers to marry because they view them as ‘qhanimat’ or ‘spoils of war’ – to be divided up among the victors.

Fighters have then been going door-to-door to claim their ‘prizes’, even looking through the wardrobes of families to establish the ages of girls before forcing them into a life of sexual servitude.

Den svenske avisen Expressen har en kvinnelig journalist, Magda Gad, som fremdeles befinner seg i Afghanistan. Hun er i Mazar-e-Sharif som har vært Sveriges og Norges base. Taliban nærmer seg også der, skriver Magda Gad. Det er ikke lenger mulig å reise fra området med bil.

Den avtalen som Trump fremforhandlet med Taliban, er blitt endret to ganger av Biden-administrasjonen. Taliban lovte fred hvis USA trakk seg ut før slutten av mai 2021. Biden endret dette til 11. september og deretter til 31. august.

Det spiller neppe noen rolle hvilken dato som ble gitt. Taliban var hele tiden klare til å bryte enhver avtale så snart USA for alvor begynte å trekke seg ut. De 75.000 Taliban-jihadistene hadde aldri noen problemer med regjeringsstyrken på 350.000 mann. Ved raskt å overta de mer rurale områdene sikret Taliban seg en sjokkartet fremgang, og regjeringen i Kabul ser ikke ut til å ha noen slagplan for å stanse dem. I tillegg fikk general Wali Mohammad Ahmadzai sparken for to dager siden. Regjeringsstyrkene har måttet trekke seg tilbake, og det endelige slaget vil stå om Kabul.

Lørdag vil Document vise et intervju i Doc-TV med svenske Helena Edlund om hennes tid som soldat i Mazar-e-Sharif. Vi har også tidligere intervjuet henne om «svenske tilstander».

obamawhitehousearchives

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂