Mer enn tusen mennesker, mange av dem fra den delvis norsk-baserte organisasjonen Ascend Athletics venter på å bli evakuert fra flyplassen i Mazar-e Sharif, nord i Afghanistan. Illustrasjon: Ascend Athletics

Om lag tusen personer venter på å få fly ut av landet fra flyplassen i Mazar-e-Sharif nord i Afghanistan, melder New York Times.

Blant dem er flere titalls personer som driver med klatring og friidrett i regi av organisasjonen Ascend,Athletics, som også har en egen filial i Norge.

– Vi kan ikke komme tilbake. Jentene er livredde. Jentene mine er alle hazaraer. For dem er det ikke noe alternativ til å gå tilbake, de er virkelig desperate etter å forlate landet, sier Marina LeGree, grunnlegger av organisasjonen, til avisen.

Kaisa Helene Markhus er landdirektør i Ascend Athletics og har jobbet i Kabul i to år for å lære jenter å klatre. Fredag 20. august ble hun evakuert tilbake til Norge.  

– Vi har gitt jentene trygghet og kunnskap. Vi har fått dem i bedre fysisk form, og gjort dem rustet til nye utfordringer. På den måten har vi bidratt til kvinners rettigheter og likestilling gjennom å vise samfunnet at jenter også er sterke, sier hun til Bistandsaktuelt.

Organisasjonen skrev for tre dager siden at de har samlet 600 mennesker på flyplassen i Mazar-e-Sharif, Søndag kveld postet de denne oppdateringen:

The most pressing of which relates to a number of grounded planes at Mazar-i-Sharif international airport, which has our people as well as US citizens and green card holders on them.

We had a reminder yesterday of how amazing our girls are. Despite being stuck in a refugee camp in difficult conditions, they have created a routine around exercise, whilst leading and inspiring others to join. A huge win for their physical and mental health. This has been a bit of a surprise to some of their fellow refugees, who do not normally expect to see Afghan girls running in front on the track. You go girls. (Ascend Athletics)

Forhandlinger

USA, Qatar og Taliban forhandler om hvorvidt personene, blant dem amerikanske statsborgere og afghanere med visum til USA, skal få lov til å reise, skriver avisen.

Den republikanske kongressrepresentanten Michael McCaul mener Taliban holder folket som gisler, mens andre peker på at gruppen vil ha noe igjen for å la flyene ta av. Andre igjen, inkludert det amerikanske utenriksdepartementet, sier flyene har fått grønt lys til å ta av, men at de venter på en endelig godkjenning før de kan forlate landet.

Mange av dem som er på flyplassen i håp om å kunne forlate Afghanistan, er kvinner og jenter.

Hazaraene er den tredje største etniske gruppen i Afghanistan. De er sjiamuslimer, i motsetning til den sunnimuslimske majoritetsbefolkningen, og ble forfulgt av Taliban under deres forrige styre i årene 1996 til 2001. Amnesty har blant annet uttalt at Taliban nylig myrdet hazaraer i Ghazni-provinsen. (NTB)

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂