NATOs generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, advarer mot visning av Geert Wilders Koran-film etter demonstrasjoner i Mazar i Sharif i Afghanistan søndag. Scheffer frykter for nederlandske soldaters sikkerhet.

Nederland har 1.600 soldater i Afghanistan.

On Sunday, hundreds of Afghans took to the streets in the northern city of Mazar-i-Sharif to protest against the film.

Demonstrators burned Dutch flags, and called for the withdrawal of Dutch troops from the Nato force.

The demonstrators say they will step up their protests unless the Afghan government expels the troops.

The protesters also criticised the recent republication of caricatures of the Prophet Mohammad in several Danish newspapers, and called for the withdrawal of Danish troops.

«We don’t want our government to have any diplomatic relations with these two countries,» Maulawi Abdul Hadi, one of the protesters, told the Associated Press news agency.

«We don’t want Danish and Dutch troops in Afghanistan. They should be kicked out of the Nato forces here.»

Mr Wilders has said he expects his 15-minute work will be shown in the Netherlands in March and released on the internet.

Dutch authorities have told him he may have to leave the country for his own safety amid reports of death threats.

Submission

Mr Wilders’ film is called Fitna, an Arabic word used to describe strife or discord.

He has said his film will show how the Koran is «an inspiration for intolerance, murder and terror».

Mr Wilders leads the Freedom Party, which has nine seats in the Dutch parliament.

Nye meningsmålinger viser at Frihetspartiet ville fått 14 mandater, sier medredaktør av avisen, Trouw, Gerbert van Loehen. Regjeringen er splittet i synet på Wilders film.

Filmen «Fitna» har allerede splittet koalitionen bag regeringen, endnu inden den er vist. Den hollandske udenrigsminister, Maxime Verhagen fra det kristendemokratiske CDA, appellerede i torsdags til Wilders om ikke at sende filmen. Men appellen blev ikke blot afvist af Geert Wilders, men også af koalitionens øvrige partier. Regeringen består af Kristendemokraterne, Socialdemokraterne og Den Kristne Union. Kun udenrigsministerens eget parti, Kristendemokraterne, bakker op om ministeren. De andre partier er ikke for filmen, men de ønsker ytringsfriheden opretholdt i Holland.

Og det samme gør Hollands muslimer, siger medredaktøren.

– Det er ikke de muslimske grupper i Holland, der er sure over det her. De er vant til Wilders, og de vil ikke provokeres. Det er fra udlandet, at vi forventer reaktioner, og lige nu er alles øjne på Holland. Derfor tror jeg også, at reaktionerne vil komme hurtigere end i forbindelse med de danske karikaturer, siger Gerbert van Loehen.

I Holland har pressen valgt at holde lav profil, indtil de kender filmens indhold. Ifølge Geert Wilders bliver filmen færdig inden 1. marts. Herefter håber han at få den sendt på nationalt tv. Men det kan blive svært, siger Gerbert van Loehen:

– Endnu vil ingen tv-kanal sende filmen, siger han.

Indtil det står klart, hvad «Fitna» indeholder, forbereder hollandske firmaer sig på handelsboykotter, og regeringen gør, hvad den kan for at beskytte de 1600 soldater i Afghanistan. I torsdags truede Taleban og al-Qaeda med at angribe de hollandske styrker i landet på grund af filmen. Men de trusler preller af på Geert Wilders. Filmen skal vises, og indtil da må hollænderne holde vejret og afvente verdens reaktioner.

Holland holder vejret

Nato fears over Dutch Islam film