Ett minutt før fristen utløp, natt til tirsdag, entret den siste amerikanske soldaten i Afghanistan det siste amerikanske flyet til å ta av fra Kabul internasjonale flyplass.

 

General Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, sa at de to siste til å gå om bord i flyene, var øverstkommanderende på flyplassen, general Chris Donohue, og den amerikanske ambassadøren Ross Wilson.

AFPs korrespondent i Kabul melder at lyden av folk som skyter i været for å feire, høres fra flere kontrollpunkter rundt om i Kabul. (NTB)

Midnatt
Fristen med å fullføre evakueringen var satt til midnatt.

Ifølge flere meldinger fra journalister som har dekket konflikten, forlot en gruppe på fem-seks amerikanske fly flyplassen da mandag ble til tirsdag.

Det bekrefter Taliban-vakt Hemad Sherzad utenfor flyplassen, som var den første til å opplyse at de siste fem flyene hadde lettet rundt midnatt natt til tirsdag.

Idet han kunngjorde at evakueringen var slutt, sa general McKenzie at det siste flyet lettet ett minutt for midnatt.

Fikk ikke med alle

McKenzie erkjente samtidig at de ikke hadde fått med seg alle de ønsket å ha med. Noen amerikanere som ønsket å evakueres, klarte ikke å komme seg til flyplassen i tide, sa han.

Litt tidligere sa en tjenestemann at de tror at mindre enn 250 amerikanske borgere som gjerne vil reise, fortsatt er igjen i landet.

McKenzie sier det nå blir opp til diplomatene å prøve å hente dem ut.

Han sa at det var ingen evakuerte på flyene de siste tolv timene av operasjonen, bare soldater og utstyr. Den siste dagen måtte nærmere 5.000 soldater som har stått for evakueringen, flys ut.

Taliban feirer

En talsmann for Taliban sier gruppa har tatt kontroll over flyplassen.

– Vi har skapt historie. Den 20 år lange okkupasjonen av Afghanistan av USA og Nato tok slutt i natt, sa Anas Haqqani, en av sjefene i Taliban, på Twitter.

– Jeg er veldig glad og stolt over å kunne oppleve dette historiske øyeblikket etter 20 års jihad, oppofrelser og motgang, sa han.

Kamper i Panjshir

Styrker fra Taliban angrep mandag Panjshir-dalen, 120 km nordøst for Kabul. Regionen kontrolleres av styrker lojale til den tidligere visepresidenten, Amrullah Salah, Ahmad Masood, som er sønnen til den legendariske lederen for Nordalliansen, Ahmad Shah Massoud, og en rekke krigsherrer som på 90-tallet deltok i Nordalliansen.

Det har vært forhandlinger mellom Taliban og opprørsalliansen, men så langt uten resultater.

Milits som er lojale ovenfor Ahmad Massoud, sønn av den legendariske lederen for Nordalliansen, Ahmad Shah Massoud, under en øvelse i Panjshir-provinsen, nordøstlige Afghanistan. Panjshir-dalen er den siste regionen som holder stand mot Taliban. På det hjemmesnekrede flagget står de velkjente ordene «Allahu akbar». Foto: Jalaluddin Sekandar / AP / NTB

Fakta om krigen i Afghanistan (NTB:

  •  I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepene, hjalp USA og andre vestlige land en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul
  • Bakgrunnen var at al-Qaida, som sto bak terrorangrepene, hadde sin base i det da Taliban-kontrollerte landet
  • USA og Nato hadde på det meste over 150.000 soldater i Afghanistan. De avsluttet sine kampoperasjoner i 2014, og de siste utenlandske soldatene skal være ute innen september i år
  • Norge bidro den siste tiden med i underkant av 100 personer i den Nato-ledede styrken. Alle norske styrker er nå trukket ut
  • 34 prosent av afghanerne levde i 2012 under fattigdomsgrensa, men Verdensbanken anslår at andelen i dag er 72 prosent
  • Krigen anslås å ha kostet minst 160.000 mennesker livet siden 2001, blant dem minst 43.000 sivile
  • Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge FN registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1,5 millioner afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan
  • Taliban har de siste månedene tatt kontroll over store deler av den afghanske landsbygda og grenseoverganger til naboland
  • I løpet av de siste ukene tok Taliban også kontroll over de fleste provinshovedstedene, og søndag 15. august inntok de hovedstaden Kabul
  • Alle amerikanske og internasjonale styrker hadde frist fram til 31. august på å trekke seg ut av Afghanistan. Ett minutt før fristen lettet det siste amerikanske flyet, og krigen var dermed over

Will Panjshir Valley be the Taliban’s Waterloo? (TSG India)

Taliban launches attacks on resistance forces in Panjshir (Khaama)

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.