Når EUs utenriksansvarlige Josep Borrell går offentlig ut og beklager seg over amerikanernes frist for evakueringen 31. august, er det et tegn på at man ikke når frem til Washington via diplomatiske kanaler. Det. er oppsiktsvekkende at EU må bruke mediene som kanal.

Men det stemmer med inntrykket av en administrasjon som ikke fungerer. Da Biden vendte tilbake fra Camp David mandag ble det kjent at han ikke hadde snakket med utenlandske ledere. Biden hadde vært på Camp David mens Kabul falt, uten å snakke med nære allierte. Så mye for building back better.

Nå klager Borrell over umulige frister. Det er en uke igjen til amerikanernes frist utløper.

Josep Borrell sier til nyhetsbyrået AFP lørdag kveld at EU har klaget til amerikanerne over at sikkerhetstiltakene ved flyplassen i Kabul er for strenge. Tiltakene hindrer forsøk fra afghanere som jobbet for europeerne, på å komme seg til lufthavnen, ifølge Borrell.

31. august er fristen USA har kunngjort for å fullføre tilbaketrekningen av sine styrker fra Afghanistan. President Joe Biden har åpnet for forsinkelser dersom luftbroen forblir levedyktig.

Kabuls flyplass kontrolleres fortsatt av det amerikanske militæret.

– Så vidt jeg vet, har ikke amerikanerne for øyeblikket sagt at de vil bli lenger enn 31. august, men det kan hende de ombestemmer seg, sier Borrell.

– De ønsker å evakuere 60.000 mennesker fra nå og innen utgangen av denne måneden, Det er matematisk umulig, tilføyer utenrikssjefen.

Borrell sier at for Europas del er «problemet tilgang til flyplassen – de amerikanske kontrollene og sikkerhetstiltakene er veldig strenge» og de hindrer tilgangen for afghansk personell.

Brussel har bedt USA om «mer fleksibilitet», sier han. Hittil er bare 150 av de 400 afghanske EU-ansatte evakuert. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂