Taliban står nå bare fem mil fra Kabul. Deres fremste våpen er amerikanernes uttrekning og regjeringshærens mer eller mindre kollaps. Det styrker ikke kampmoralen at USA har gitt ordre om å brenne alle sensitive papirer i ambassaden og evakuerer en masse. Det ligner opptakten til et nederlag.

Uttrekningen av Afghanistan blir dermed langt fra den ordnede avviklingen av en tyve år lang krig som Trump varslet. Det ligner mer et nederlag.

Ansatte på USAs ambassade ble beordret til å makulere og brenne alt av sensitivt materiale, og de første av i alt 3.000 marinesoldater har allerede ankommet den internasjonale flyplassen i Kabul for å bistå med evakueringen.

Tusentalls afghanere som flykter til hovedstaden sprer panikk.

Enkeltvis melder NATO-land at de stenger sine ambassader. I sum sprer også de panikk. Utlendingene flykter.

En rekke andre land, blant dem Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Tysland og Spania, har kunngjort at ambassadepersonell hentes hjem.

For Kabuls innbyggere og titusenvis av andre som har søkt tilflukt i byen de siste ukene, rådde det forvirring og frykt for hva som ventet.

– Vi vet ikke hva som skjer, sa innbygger Khairddin Logari til nyhetsbyrået AFP.

FNs generalsekretær Antonio Guterres tør ikke fordømme Talibans kvinnebehandling direkte. Han kaller det «restriksjoner på menneskerettighetene».

– Jeg er dypt urolig etter de første indikasjonene på at Taliban innfører strenge restriksjoner på menneskerettighetene i områdene de har kontroll over, spesielt rettet mot kvinner og journalister, sier Guterres.

– Det er spesielt forferdelig og hjerteskjærende å se rapporter om hvordan de hardt tilkjempede rettighetene til afghanske jenter og kvinner blir revet vekk, legger han til.

Amerikanske helikoptre går i skytteltrafikk mellom ambassaden og flyplassen. Akkurat som i Saigon i 1975.

I Kabul flyr helikoptre fram og tilbake mellom flyplassen og USAs ambassadeområde i den grønne sonen. Det skjer 46 år etter at helikoptre evakuerte amerikanere fra Saigon og slik markerte slutten på Vietnamkrigen. (NTB)

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂