Det er varslet en terrortrussel mot flyplassen i Kabul. Norske myndigheter oppfordrer foreløpig ikke at man skal forlate flyplassen.

– Når det gjelder terrortrusselen som kom inn i går ettermiddag, så samarbeider vi tett med våre allierte. Det jobbes med å avdekke nøyaktig hvor trusselen kommer fra, forteller Ivar Moen fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum, torsdag formiddag.

– Vi har selvfølgelig iverksatt tiltak som en konsekvens av denne trusselen, men det er også helt naturlig for en militær avdeling. Vi tilpasser oss til det trusselbildet som til enhver tid gjelder.

Truslene skal være spesifikke, og rettet mot folkemengden utenfor flyplassen, hvor tusenvis av desperate mennesker har samlet seg i et forsøk på å komme seg ut av landet.

Norske spesialsoldater driver med evakuering av tidligere elever i den såkalte CRU-enheten (Critical Response Unit). Ifølge Moen har man også planene klare for evakuering av det norske personellet på feltsykehuset på flyplassen.

– Det jeg kan si er at vi jobber med planer om alt fra hurtig uttrekning, til en litt mer kontrollert uttrekning.

Den amerikanske ambassaden i Afghanistan råder amerikanske borgere til å forlate området rundt flyplassen umiddelbart.

Norge har ikke gått ut med en lignende oppfordring.

– Men vi er kjent med trusselen og gjør løpende vurdering av situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

På et pressetreff onsdag sa utenriksministeren følgende:

– Jeg understreker igjen at vi ikke kan garantere for sikkerheten i Kabul eller utenfor flyplassen. Alle må gjøre sin egen vurdering av sikkerheten.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂