Forsvarets spesialkommando er nå på plass i Kabul for å redde ut sine tidligere elever i den afghanske spesialstyrkene, CRU. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Forsvarets spesialkommando (FSK) har de siste døgnene reddet ut flere av sine tidligere elever i de afghanske spesialstyrkene CRU222 til flyplassen i Kabul. Operasjonene pågår fortsatt, og flere skal allerede ha blitt fløyet til Norge, skriver nettstedet AldriMer.

Etter hva Aldrimer.no forstår er en rekke personer hentet til den internasjonale flyplassen i Kabul (i dagligtale kalt KAIA), gjennom en eller flere høyrisikooperasjoner utenfor murene til flyplassen. Evakueringen er blitt gjennomført av Forsvarets spesialkommando (FSK), som i flere dager har hatt operatører på bakken.

Senest tirsdag meldte NRK at Norge har sendt nye spesialsoldater til Kabul.

Noreg har sendt forsterkningar til Afghanistan. Soldatar frå Forsvarets spesialstyrkar står midt i kaoset på flyplassen i Kabul. Det stadfestar generalløytnant Yngve Odlo, sjef for Forsvarets operative hovudkvarter (FOH). (NRK)

Torsdag ankom tre fly Gardermoen fra Kabul med til sammen 318 passasjerer. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil ikke spesifisere nærmere hvem det er som kommer.

– Passasjerene inkluderer både norske borgere, andre som kvalifiserer for innreise, og afghanere med behov for beskyttelse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Norge har nå evakuert totalt 970 personer fordelt på 12 flyginger til Oslo.

Fra jeger til jaktet

De norske spesialstyrkene har trent opp sine afghanske kolleger fra 2007 frem til i år. Der andre lands soldater ofte distanserte seg fra sine afghanske kolleger, valgte de norske styrkene å gjøre det motsatte.

I begynnelsen stusset flere i NATO på den norske fremgangsmåten. De norske spesialstyrkene insisterte nemlig på å bo, jobbe og sove sammen med afghanerne.

Det gjorde de fordi de mente det var viktig å bli kjent med menneskene de skal jobbe så tett med.

De norske spesialoperatørene forsøker derfor å være så mye som mulig sammen med de afghanske CRU-soldatene. Ikke bare når de trener eller jobber. Men også når de ser på tv eller spiller fotball.

Når CRU rykker ut, finner nordmennene sin afghanske motpart og følger ham under aksjonen. Stadig oftere opplever nå de norske spesialoperatørene at afghanerne løser situasjonen selv, uten hjelp fra de norske mentorene. (Forsvaret)

Nå er situasjonen snudd på hodet. Denne gang er det norske spesialsoldater som risikerer livet for å hjelpe sine elever.

Fakta om FSK/CRU-222 fra Forsvaret:

  • Crisis Response Unit 222 (CRU 222) er en afghansk spesialpolitiavdeling i Kabul
  • Norske spesialstyrker er mentorer (Train, Assist, Advice) for CRU.
  • Hovedoppgaven til CRU er kontraterrorrespons i Kabul, men de gjennomfører også en rekke forhåndsplanlagte operasjoner som blant annet arrestasjonsoppdrag og kontra-narkotika operasjoner.
  • Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK) har rullert på mentoreringsoppdraget.
  • De siste seks årene har Marinejegerkommandoen stått for mentoreringen av CRU.

CRU-offiserer reddet av FSK i Kabul (AldriMer)

Spesialstyrkenes suksessoppskrift som vekker oppsikt i utlandet (Forsvaret)

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂