Under det som beskrives som «meget vanskelige forhold» evakuerte det danske forsvaret søndag kveld en gruppe danske og nordmenn fra Afghanistan. Mandag morgen bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreide at norsk ambassadepersonale ble evakuert fra Kabul sist natt.

Ved ettiden natt til mandag kom den danske forsvarsministeren Trine Bramsen med denne tweeten:

Verken Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet i Norge kunne ved 1-tiden natt til mandag bekrefte opplysningene overfor NTB.

Forsvarsdepartementet henviste til UD, som igjen opplyste at departementet ikke uttaler seg om detaljer, av hensyn til sikkerheten. (NTB)

NRK lyktes med å få en bekreftelse fra Ine Eriksen Søreide:

Flere norske ambassadeansatte i Kabul er evakuert ut av Afghanistan natt til mandag, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte. Men vi er midt i en evakueringsoperasjon, og jeg kommer ikke til å gi flere detaljer enn det, sier Eriksen Søreide til NRK.

Hun beskriver situasjonen i Kabul og Afghanistan som uoversiktlig.

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, sier utenriksministeren, som kaller evakueringsarbeidet «ekstremt krevende». Hun viser til sikkerhetssituasjonen både i og rundt Kabul og på byens flyplass.

– Så det er en veldig krevende operasjon, og vi er nå midt i den kanskje mest krevende fasen, sier hun. (NTB)

USA firet flagget

USA firet søndag flagget på ambassaden i Kabul og har sendt nesten alt personell til flyplassen, der amerikanske styrker overtar sikkerheten og flygekontrollen.

– I øyeblikket fullfører vi en rekke grep for å sikre flyplassen og tilrettelegge for trygg avreise for amerikansk og alliert personell fra Afghanistan via sivile og militære flygninger, heter det i en felles uttalelse fra forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet i USA.

– Nesten alt personell fra ambassaden er flyttet til flyplassen, inkludert fungerende ambassadør Ross Wilson, som er i kontakt med utenriksminister Antony Blinken, sier en talsperson for amerikansk UD. (NTB)

Tyske og sveitsiske diplomater også evakuert

Ansatte ved Tysklands ambassade i Kabul har ankommet Doha i Qatar med et amerikansk fly, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Fire personer fra Sveits’ ambassade i Kabul var også om bord på flyet, etter det byrået kjenner til.

Kaos på flyplassen i Kabul

Tusenvis har samlet seg på flyplassen i Kabul i et forsøk på å komme seg ut av landet, mens amerikanske soldater ifølge vitner har skutt i luften.

– Jeg føler meg veldig utrygg her. De avfyrer skudd i luften, sier et vitne til AFP.

Det er både afghanere og utenlandske statsborgere som har samlet seg på flyplassen. (NTB)

Les også:

Det er Vestens hus som er forfallent

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂