Norge stenger ambassaden i Kabul midlertidig og evakuerer ambassadeansatte fra Afghanistan på grunn av sikkerhetssituasjonen.

– Nedstengingen er midlertidig, og vi gjenåpner når situasjonen tilsier det, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på et pressemøte i Oslo fredag ettermiddag.

Fra før har Utenriksdepartementet oppfordret alle norske sivilborgere til å forlate Afghanistan. Norge har imidlertid ikke evakuert sivile, noe for eksempel Tyskland har gjort med et eget fly chartret til dette.

– De ansatte ved ambassaden hentes til Norge, det gjelder både utstasjonerte diplomater og lokalt ansatte med nærmeste familie som ønsker å forlate Afghanistan, sier Søreide.

Lokalt ansatte får komme til Norge
Regjeringen har bestemt at lokalt ansatte afghanere får komme til Norge hvis de ønsker dette. De regnes på kvoten for overføringsflyktninger.

Utenriksministeren sier at stengingen av ambassaden gjør at norske myndigheter ikke vil ha mulighet til å yte konsulær bistand til nordmenn i landet.

Det norske feltsykehuset i Afghanistan stenges ikke på nåværende tidspunkt, fordi sikkerheten er vurdert til å være god nok.

Taliban på fremmarsj
Det var også et krisemøte i Nato om situasjonen fredag. USA har besluttet å sende soldater for å evakuere ambassadeansatte. Storbritannia sender også soldater for å evakuere sine borgere.

Også Danmark besluttet fredag å stenge sin ambassade midlertidig og evakuere ansatte. Tyskland reduserer staben ved sin ambassade til et absolutt minimum

Etter at Nato tidligere i år startet tilbaketrekkingen fra Afghanistan, har Taliban vært på fremmarsj og erobret en rekke provinshovedsteder. Gruppen rykker stadig nærmere Kabul, og det har vært store angrep i den afghanske hovedstaden.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂