Taliban-krigere på en pickup i Herat i Afghanistan den 14. august 2021. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB.

Den fungerende innenriks­ministeren i Afghanistan opplyser ifølge flere medier at det blir en fredelig makt­overføring til en overgangs­regjering.

Ifølge Al Jazeera og Al Arabiya uttaler Abdul Sattar Mirzakwal, Afghanistans fungerende innenriks­minister, at makten vil bli overført til en overgangs­regjering på fredelig vis og at Taliban ikke vil angripe Kabul. Afghanske TOLOnews melder det samme.

Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Al Arabiya melder også at president Ashraf Ghani vil gi fra seg makten og godta at en overgangs­regjering opprettes.

Nyhetsbyrået AP får bekreftet fra en afghanske tjenestemann at det skal foregå forhandlinger om makt­overføringen i president­palasset.

Al Arabiya melder at Afghanistans forsvars­minister opplyser at inter­nasjonale styrker bistår i å opprettholde sikkerheten i Kabul nå.

Taliban venter på makt
En talsmann for Taliban sier at gruppen venter på en fredelig overtakelse av Kabul og ikke vil gå til angrep.

På Twitter skriver en talsperson at det er satt i gang forhandlinger med den afghanske regjeringen om dette.

Den saudiarabiske nyhets­kanalen Al Arabiya skriver på Twitter at en Taliban-delegasjon forhandler med regjeringen inne i president­palasset i Kabul.

– Kontrollerer landet
I en uttalelse fra Taliban, videreformidlet av Al Jazeera, skriver gruppen at den nå kontrollerer Afghanistan. Taliban oppfordrer alle afghanere til å holde seg i ro og bli værende i landet.

– Vi ønsker at det neste islamske regimet skal være en ansvarlig regjering som tjenere alle afghanere, skriver gruppen.

Taliban-styrker trengte søndag inn i utkanten av Kabul, etter å ha tatt kontroll over store deler av landet de siste ukene.

UD: Fullt fokus på sikkerhet
Samtidig er vestlige land i ferd med å evakuere sine ambassade­ansatte. Danmark, som deler ambassade­kompleks med Norge, opplyser at deres ansatte er i sikkerhet på den inter­nasjonale flyplassen.

Utenriks­departementet opplyser til NTB at de foreløpig ikke vil kommentere situasjonen.

– Situasjonen i Afghanistan er uoversiktlig og svært krevende. Vi har nå fullt fokus på sikkerheten til våre ansatte, våre lokalt ansatte og deres familier og av den grunn kommer vi ikke til å gi ytterligere kommentarer ut over det utenriks­ministeren sa på presse­konferansen fredag, sier presse­talsperson i UD, Ane Haavards­datter Lunde.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.