Afghanske sikkerhetseksperter inspiserer den pansrede Land Rover-en som ble sprengt av en magnetmine lørdag 16. januar. Foto: Rahmat Gul/AP/Scanpix

Drapsbølgen mot sentrale personer i afghansk samfunnsliv fortsetter. Søndag ble to dommere, begge kvinner, skutt og drept i Kabul.

Kvinnene jobbet for landets høyesterett og var på vei til kontoret i en bil da de ble angrepet i sentrum av hovedstaden. Sjåføren deres ble såret, opplyser myndighetene.

Ingen har foreløpig sagt at de står bak angrepet, men myndighetene legger skylden på Taliban, som de siste månedene har sittet i fredsforhandlinger med regjeringen i Qatar.

Mens forhandlingene går trått, har sikkerhetssituasjonen i landet bare blitt verre og verre.

Drapsbølge mot kjente figurer

De siste månedene har en rekke kjente afghanere, deriblant politikere, journalister, aktivister, leger og aktorer, blitt likvidert i målrettede angrep. Flere av dem er gjennomført i fullt dagslys midt i byer. Spesielt Kabul er hardt rammet, noe som har skapt stor frykt i hovedstaden.

Noen er blitt drept av bomber, andre er blitt skutt på åpen gate eller i bilen de satt i. Som regel har ingen tatt ansvar for likvideringene.

Drapene på dommerne kommer bare to dager etter at USA kunngjorde at antall soldater i Afghanistan er kuttet til 2500. Det er nesten 20 år siden det var så få amerikanske soldater i landet. Nedskaleringen ble besluttet av Trump-administrasjonen og er blant kravene som USA har innfridd overfor Taliban for å få dem med på forhandlinger.

– Må opphøre

– Talibans kampanje med angrep og målrettede drap på embetsfolk, ledere i sivilsamfunnet og journalister må opphøre for at det skal oppnås fred, skriver den amerikanske obersten Sonny Leggett på Twitter. Han er talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan.

– Dessverre har vi mistet to kvinnelige dommere i dagens angrep, sier talsmann for høyesterett, Ahmad Fahim Qaweem.

Over 200 kvinnelige dommere jobber for landets øverste domstol, føyer han til.

Selvmordsangrep i 2017

Afghanistans høyesterett ble i februar 2017 utsatt for et selvmordsangrep. Bomben gikk av midt blant ansatte, og minst 20 ble drept og over 40 såret.

Taliban gjennomførte over 18.000 angrep i 2020, opplyste landets etterretningssjef Ahmas Zia Siraj til de folkevalgte tidligere i januar.

I 2019 ble 13 dommere og 19 aktorer drept i målrettede angrep i ulike deler av landet, ifølge en rapport fra FNs kontor i Afghanistan (UNAMA).

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.