En såret gutt sitter i en ambulanse etter lørdagens angrep med en ambulanse full av eksplosiver. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / Scanpix

Minst 95 mennesker ble drept og 158 såret da en ambulanse fylt med sprengstoff eksploderte i Afghanistans hovedstad Kabul. Taliban sier de sto bak angrepet.

– De aller fleste drepte var sivile, men det er også militære blant ofrene, sier talsmann Nasrat Rahimi i innenriksdepartementet.

Den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban sier de står bak angrepet, som skjedde i en travel gate lørdag ettermiddag.

AFPs reporter melder om et stort antall sivile ofre. På sykehuset Jamhuriat like ved bombestedet kjempet helsepersonell lørdag med å behandle blodige menn, kvinner og barn som lå på gulvet i korridorene.

Flere av ofrene var kritisk såret, og antall drepte og sårede steg i timene etter angrepet.

Målet var ifølge Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid en politikolonne, og han hevder over 80 politifolk ble drept eller såret.

Ambulansebombe

Selvmordsbomberen brukte en ambulanse som gjorde at han kom seg forbi veisperringene, ifølge innenriksdepartementet.

– Han passerte den første sperringen og sa at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat. Ved den andre sperringen ble han gjenkjent, og da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver, sier Rahimi.

Et medlem av nasjonalforsamlingen, Mirwais Yasini, var i området.

– Bomben ble utløst da ambulansen var på vei mot en kontrollpost i ambassade- og regjeringskvartalet, sier han til Reuters.

Rystelser og røyksky

Eksplosjonen skjedde nær den gamle bygningen til innenriksdepartementet, i en del av byen der det ligger en rekke offentlige kontorer. Kabul-politiets hovedkvarter, etterretningstjenesten og EUs kontor ligger også i området.

Rystelsene fra bomben kunne føles i bygninger flere hundre meter unna.

– Massakre

Den italienske hjelpeorganisasjonen Emergencys sykehus i byen mottok over 50 av de sårede. På Twitter skriver Emergencys koordinator Dejan Panic at det har funnet sted en «massakre».

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er også forferdet over omfanget.

– Jeg er rystet over det barbariske angrepet i Kabul. Jeg fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste. Mine tanker går til ofrene, deres familier og det afghanske folk. NATO står sammen med Afghanistan i vår felles kamp mot terrorisme, skriver Stoltenberg på Twitter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer også angrepet.

– Vi føler med de mange rammede og deres pårørende. Norge står sammen med det afghanske folk, heter det i en melding fra Søreide på Twitter.

Norske myndigheter har ikke indikasjoner på at nordmenn er rammet.

– Ambassaden jobber med å få oversikt over situasjonen og har foreløpig ingen indikasjoner på at norske borgere i Kabul skal være berørt av hendelsen, sier Søreides pressetalsperson Kristin Enstad til NTB lørdag ettermiddag.

Mange drept i hotellangrep

Eksplosjonen fant sted nøyaktig en uke etter at seks Taliban-opprørere stormet Kabuls største hotell, Intercontinental, og jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene. Minst 22 mennesker ble drept, flesteparten av dem utlendinger.

Det tok 17 timer før afghansk politi, med støtte fra blant annet norske styrker, fikk kontroll på stedet.

Nordmannen Arne Strand, som er assisterende direktør for Christian Michelsens Institutt (CMI) fikk alvorlige røyk- og fallskader under hotellangrepet og ble sendt hjem til Norge for behandling.

Onsdag ble minst fire mennesker drept da væpnede menn stormet Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan. IS’ afghanske fløy tok på seg skylda for det angrepet.