Bildet: Røyk stiger fra Intercontinental Hotel i Kabul søndag 21. januar 2018. Foto: Mohammed Ismail/Reuters/Scanpix

Minst seks personer er døde etter at et hotell i den afghanske hovedstaden Kabul ble stormet av væpnede menn. En norsk borger var på hotellet under angrepet.

Vedkommende er brakt i sikkerhet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.

UD vil ikke gi opplysninger om kjønn eller alder på vedkommende, og kan ikke bekrefte eller avkrefte hvorvidt vedkommende er skadd.

– Vi jobber nå videre med å få oversikt over situasjonen, og tilbyr samtidig konsulær bistand, sier Solberg.

De kan ennå ikke bekrefte helt sikkert at det ikke var flere nordmenn på hotellet, men sier at det ikke er noe som tyder på dette.

Taliban hevder å stå bak

Minst fem gjerningspersoner angrep luksushotellet Intercontinental i Kabul ved 21-tiden lørdag kveld lokal tid, om lag 17.30 norsk tid. De var bevæpnet med bombevester, skytevåpen og granater og tok seg opp i flere av etasjene i hotellet og skjøt mot gjester, opplyser en talsperson for afghanske sikkerhetsmyndigheter.

Først godt over tolv timer etter at angrepet startet kunne landets innenriksdepartement bekrefte at politiaksjonen var over og at totalt fem angripere var drept – den siste av dem så sent som søndag ettermiddag.

Arbeidet med å sikre hotellet var tidkrevende, og man trodde lenge at én av angriperne fortsatt befant seg i bygningen.

I en e-post til AFP søndag hevder Taliban at det var medlemmer av deres organisasjon som stormet hotellet natt til lørdag. De hevder at «et titalls utenlandske inntrengere og deres nikkedukker» ble drept.

De sier også at de opprinnelig hadde planer om å angripe hotellet allerede torsdag, men at de utsatte angrepet som følge av at et bryllup pågikk.

Seks drept

Talsmann Najib Danish i det afghanske innenriksdepartementet forteller imidlertid til Tolo News at kun seks personer er døde, inkludert en utenlandsk kvinne. Videre sier han at sju personer ble såret.

Han legger også til at 153 personer har blitt reddet i politiaksjonen, deriblant over 40 utlendinger og åtte kvinner.

Hotellet brukes ofte til brylluper, konferanser og politiske møter. Gjestene i et bryllup som ble arrangert på hotellet lørdag, ble brakt i sikkerhet etter at angrepet startet, opplyser talsmann Nasrat Rahimi i innenriksdepartementet.

Han sier at angriperne satte fyr på kjøkkenet i tredje etasje, men at brannen er under kontroll.

– Nesten halve tredje etasje har brent, sier Rahimi.

– Redd oss!

En hotellgjest fortalte via telefon til AFP at han hadde stengt seg inne på rommet, og at han hørte skyting utenfor.

– Jeg vet ikke om angriperne er inne i eller utenfor hotellet, men jeg kan høre skyting i nærheten av andre etasje. Vi gjemmer oss på rommene, og jeg bønnfaller sikkerhetsstyrkene om å redde oss så fort som mulig, før vi blir drept, sa hotellgjesten. Det er ikke kjent hvordan det har gått med mannen.

Intercontinental i Kabul har vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept, deriblant alle de ni angriperne, i et angrep Taliban også hevdet å stå bak. (NTB)