Røyk velter ut av Intercontinental Hotel. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / Scanpix

Norske soldater bisto afghanske politistyrker under angrepet mot et luksushotell i Kabul. Minst 18 personer ble drept og en nordmann er brakt i sikkerhet.

En nordmann som befant seg på hotellet får medisinsk behandling, melder TV 2.

Personens arbeidsgiver sier til VG at de ikke vet om vedkommende er skadd.

– En nordmann er brakt i sikkerhet og vi jobber med å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har så langt ikke gått ut med opplysninger om alder, kjønn eller hvorvidt den norske personen er skadd.

Norsk bistand

Minst 18 personer, hvorav 14 var utlendinger, ble drept da flere gjerningspersoner angrep luksushotellet Hotel Intercontinental i Kabul ved 21-tiden lørdag kveld lokal tid, eller om lag 17.30 norsk tid. I tillegg er seks gjerningspersoner drept, opplyser det afghanske innenriksdepartementet.

Først etter om lag 17 timer fikk afghansk politi, med bistand fra norske styrker, kontroll på stedet.

Pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor NRK at de afghanske politistyrkene er trent av norsk personell, og at norske soldater bisto under aksjonen. Han sier også at ingen norske soldater er skadd og at alle nå er tilbake på basen.

Stordal sier at de norske styrkene var involvert helt fra da gjerningspersonene stormet hotellet til aksjonen var over. Oppdraget var hovedsakelig å sikre at lokalt politi gjorde jobben på en ordentlig måte.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et relativt omfattende angrep på hotell Intercontinental. De norske spesialstyrkene som er i Kabul, vi har om lag 50 personer der, har vært i aksjon etter angrepet startet i går kveld, sier Stordal.

Ukjent med flere norske

Av de 18 drepte er det fire afghanere og 14 utlendinger. Ytterligere informasjon om nasjonalitet er ikke kjent. Det skal være en kvinne blant de drepte.

En av de overlevende sier til den afghanske TV-kanalen TOLOnews at dødstallet er betydelig høyere enn det myndighetene oppgir, opp mot 43.

Utenriksdepartementet sier til NTB at de ikke er kjent med noe som tilsier at det var flere nordmenn på hotellet.

–Vi jobber nå videre med å få oversikt over situasjonen, og tilbyr samtidig konsulær bistand, sier Solberg.

Taliban hevder å stå bak

Seks gjerningspersoner gikk til angrep mot luksushotellet lørdag kveld. De var bevæpnet med bombevester, skytevåpen og granater og tok seg opp i flere av etasjene i hotellet og skjøt mot gjester.

Afghanske myndigheter slo ikke fast at angrepet var over før samtlige av gjerningspersonene var drept.

I en epost til AFP søndag hevder Taliban at det var i alt fem medlemmer av deres organisasjon som stormet hotellet natt til lørdag. De hevder «et titalls utenlandske inntrengere og deres nikkedukker» ble drept.

De sier også at de opprinnelig hadde planer om å angripe hotellet allerede torsdag, men at de utsatte angrepet som følge av at et bryllup pågikk.

Hotellet Intercontinental brukes ofte til brylluper, konferanser og politiske møter. Det har også vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept, deriblant alle de ni angriperne, i et angrep Taliban også hevdet å stå bak.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂