Flere utstasjonerte ved Norges ambassade i Kabul, samt personer fra Forsvarets sanitet, er evakuert hjem til Norge. Samtidig fortsetter evakueringen videre.

Det er snakk om fem fra ambassaden og ni fra Forsvarets sanitet, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) onsdag ettermiddag.

– Jeg har nettopp møtt dem. De er slitne, men ved godt mot og i god behold. De skal nå få oppfølging og hvile, sa Eriksen Søreide.

– De har hatt en lang reise og dramatiske opplevelser, sier hun.

Ministeren takker sine kollegaer i det danske utenriksdepartementet for deres hjelp og assistanse i evakueringen.

– Vi fortsetter vårt intensive arbeid for å få evakuert våre lokalt ansatte og deres familier fra Kabul, sier utenriksministeren, som sier at det nå ser ut til å være bedre kontroll på flyplassen i Kabul.

Fortsetter evakueringen

Eriksen Søreide understreker at evakueringen er svært krevende og at den kan ta noe tid. For å styrke arbeidet, har ambassadør Ole Andreas Lindemann blitt sendt ned til Afghanistan for å hjelpe til med evakueringsarbeidet.

Utenriksministeren kommer også med en innstendig oppfordring til alle nordmenn som befinner seg i Afghanistan, om å registrere seg på reiseregistrering.no.

– Vi har ingen bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan. Registreringen er frivillig, men det er et avgjørende verktøy for å få oversikt. Det bidrar også til at vi kan nå ut med viktig informasjon, forklarer hun.

Statsråden minner også om at ambassaden ikke kan gi vanlig konsulær bistand så lenge den er stengt. Henvendelser til ambassaden sendes automatisk videre til UDs operative sentral i Oslo, som nå er døgnbemannet alle dager og skal svare på telefoner og eposter.

Ut med dansk fly

Tidligere onsdag har utenriksdepartementet i Danmark bekreftet at de har evakuert 14 nordmenn og én utenlandsk statsborger med lovlig opphold i Danmark fra Afghanistan i et dansk fly fra Islamabad i Pakistan.

Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld norsk tid med de 15 personene om bord. Pakistan bistår i evakueringen av danske borgere og afghanere som har arbeidet for Danmark.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekreftet mandag at alt norsk ambassadepersonell fra Kabul er evakuert.

Samtidig har Norge sendt 15 ekstra personer ned til Kabul for å sikre driften av det norskledede feltsykehuset på flyplassen. Der er det nå rundt 40 nordmenn som er stasjonert.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂