Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommer med en sjokkerende innrømmelse i intervju med NTB: Norske myndigheter kan ikke garantere at alle med norsk statsborgerskap vil klare å forlate Kabul. Norske myndigheter har ingen måte å hente dem ut på. Det sier hun etter at nok et fly landet med afghanere som jobbet på ambassaden og deres familier: Til sammen 69.

Det er fortsatt norske borgere igjen i Kabul og norske myndigheter kan ikke garantere at disse vil komme seg ut.

– De store folkemengdene utenfor gjør det vanskelig og farlig å bevege seg mot den militære flyplassen. Det er en kaotisk og krevende situasjon, og vi kan ikke garantere at alle norske borgere som ønsker det vil klare å forlate Kabul, sier hun. (NTB)

Det Søreide gjør her er å forberede opinionen på at det ikke er mer myndighetene kan gjøre.

Myndigheten ga lørdag beskjed om at folk ikke skulle ta seg til flyplassen hvis de ikke hadde avtale om en avgang. Reisen er for farlig. Det samme sa amerikanerne. Dermed øker avstanden mellom de som vil ut og utreisepunktet. De blir sittende fast der de er.

Situasjonen utenfor flyplassen gjør at norske borgere har fått beskjed om at de må holde seg unna før de har fått bekreftelse om at de kan komme inn på området og få plass på et fly. (NTB)

Ingen politiker ønsker å sitte med ansvaret for egne borgeres skjebne bak Talibans linjer. Man gjør prosessen teknisk: Ruten er vanskelig, eller med Søreides ord: «krevende», derfor er det best å vente.

Men Søreide vet godt at hvis de som ønsker å reise blir værende der de er, synker sjansen for at de klarer å komme seg til flyplassen fra dag til dag. Men det vil hun ikke si offentlig. Det vil være å påta seg ansvaret og det orker ikke utenriksministeren. Det vil også være å klandre Biden-administrasjonen som regjeringen, myndigheter, NRK og NTB lojalt dekker over for.

Det er en farlig strategi, men kanskje håper de med embete at folk kan glemme?

Det blir ikke lett, for Røds leder Bjørnar Moxnes utnytter valgkampen til å anklage regjeringen for bevisst svik:

– Det tomme flyet er selve bildet på regjeringas svik mot Afghanistan, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet , og sikter til bildet av en nærmest tomt fly som landet på norsk jord fredag.

Han mener flyet er tomt fordi regjeringen helt bevisst stengte døra for afghanerne som tryglet om hjelp, og at regjeringen dermed har overlatt dem til Taliban.

– Politikerne som drar Norge inn i krig med løfter om demokrati, stabilitet og menneskerettigheter, tar aldri ansvar når det mislykkes og overlater alltid ofrene til seg selv, sier Moxnes. (NTB)

Erna Solberg er sårbar. Hun kan ikke si at regjeringen har avskrevet å få alle ut. At det ikke finnes en slik vilje i Washington. Norge driver feltsykehuset på flyplassen. That’s it.

– Det har ingenting med noe svik å gjøre. Dette er spinnvilt spinn fra Bjørnar Moxnes, sier hun.

– Det som er vanskelig nå, er å få folk til flyplassen av de som vi skal hente ut. Det jobbes det med. Det mangler ikke fly i Kabul for å fly ut folk. Det som mangler, er folkene som er klare for å tas ut, understreker Solberg.

Dette var lørdag kveld. Søndag sier utenriksministeren at siste tog kan ha gått for de gjenværende med norsk statsborgerskap. 210 hadde skrevet seg på listen på nett over folk som befinner seg i Kabul og vil ut.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂