Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forsøker å gjøre evakueringen fra Kabul til et teknisk spørsmål. Hun sier folk må komme seg til flyplassen, men unngår å gå inn på scenariene og risikoene. Hun vil for alt i verden ikke innrømme at flere tusen vestlige og afghanere med visum til Vesten,  i realiteten er Talibans gisler.

23 norske borgere var med på flyet som landet på Oslo lufthavn ved 8.30-tiden, ifølge NRK , blant dem TV 2s reporter Fredrik Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal. I tillegg hadde noen familiemedlemmer til lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere fått plass. (NTB)

Det landet to fly og begge var langt fra fylt opp. Grunnen er situasjonen utenfor portene til den militære delen. Det skyldes på mengden, men det kan også ha gjøre med Talibans sperringer.

Ordet som går igjen er «uoversiktlig», men det sier lite om faktorene som er i spill og hvem som kontrollerer hva.

Men kaoset rundt den internasjonale flyplassen i Kabul skaper problemer.

– Det er vanskelig å få folk til og inn på flyplassen. Det er det største problemet i evakueringen nå, sier Solberg.

I realiteten går både Søreide og statsministeren på nåler. En bakke-til-luft-rakett kan paralysere flyplassen. Regjeringen vet og alle alle andre lands politikere vet at Kabul-flyplassen kan bli et mareritt. Vi kan bare ha sett begynnelsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Bagram 

Da amerikanerne stengte Bagram-basen hvor krigsflyene opererte fra, ga man fra seg muligheten for luftstøtte. Dermed var soldatene og sivile forsvarsløse. Hvis Taliban og deres støttespillere skulle bestemme seg for å demonstrere hvem som nå har makten, vil det ikke bare koste liv, det vil styrte Vesten ut i en krise som vi må tilbake til 30-årene for å finne maken til.

Det er som en leser bemerket ikke bare Saigon, det er Saigon og Dunkirk på en gang.

Søreide er ikke dum, og hun vet å vokte munnen sin, men hun vet at dette kan bli en krise – tyve år etter 9/11 – som kan dra Vesten ned som et blylodd og det er ingenting de kan gjøre.

Det er det verste: De er maktesløse og de tør ikke si det til publikum: At de er maktesløse.

De er i Talibans vold.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂