Meldingene fra Afghanistan tyder på at Taliban rykker frem. Det ene distriktet etter det andre faller. Noen steder trekker regjeringsstyrkene seg tilbake.

Denne uken har amerikanerne overlatt den viktige Bagram-basen nord for Kabul til regjeringshæren. Amerikanerne skal i fortsettelsen bruke Kabul flyplass. Men hvis Bagram faller, vil også flyplassen komme innen rekkevidde.

Det amerikanerne frykter mest, er Saigon-scener, da amerikanerne måtte evakuere folk fra taket på den amerikanske ambassaden. Et slikt scenario kan ikke utelukkes. Taliban vil gjerne ydmyke USA, som veltet Taliban som hevn for 9/11. Hvis Taliban kan ydmyke USA, er det en søt hevn.

Spørsmålene melder seg: USA fikk NATO med seg på invasjonen. Paragraf fem ble utløst for første gang. Når de allierte nå trekker seg ut, er det en innrømmelse av at Afghanistan ikke lot seg forandre i den grad at det kunne motstå Taliban. Taliban har Pakistan i ryggen, mens regimet i Kabul er korrupt. Korrupsjonen har vært Afghanistans svøpe; den undergraver samhold og motstand.

Pentagon skulle gjerne fortsatt krigen. Øverstkommanderende Austin Miller sier tilbaketrekningen kan utløse borgerkrig. Det er et indirekte ønske om fortsatt amerikansk nærvær. Men har ikke Afghanistan vært i borgerkrig i alle disse årene?

Det skal være igjen en kontingent på noen hundre mann. Men vil ikke de være sitting duks?

USA lar rundt 650 soldater bli værende i Afghanistan etter tilbaketrekningen. De skal sørge for sikkerheten til amerikanske diplomater i landet, får AP opplyst.

Opplysningene til nyhetsbyrået kommer fra embetsfolk. De sier videre at tilbaketrekningen fra landet for det meste vil være fullført innen de to neste ukene.

I tillegg skal hundrevis av styrker bli værende ved flyplassen i Kabul, muligens fram til september, for å bistå tyrkiske styrker som skal stå for sikkerheten. Løsningen er midlertidig fram til en mer formell Tyrkia-ledet løsning er på plass, ifølge kildene.

Hvis Trumps USA hadde trukket seg ut, ville det vært et tegn på styrke. Når Bidens USA gjør det, er det et tegn på svakhet.

Den islamske verden vil oppfatte at de seiret. Osama bin Laden seirer posthumt.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.