USA har evakuert 117.000 fra Kabul, men bare 5.000 av dem er amerikanere. Hvorfor ble ikke egne borgere prioritert? Hvorfor dette enorme misforholdet i amerikansk disfavør? Mange ser at Biden-administrasjonen igjen setter amerikanere til sist. America Last, ikke America First. Tucker Carlson oppga tallet 5.000 mot 100.000 fredag og det bekreftes av AP/NTB, som mener de som kritiserer misforholdet er «fremmedfiendtlige».

Hvis det er fremmedfiendtlig å ta var på egne borgere i en krigssituasjon har ordet fått en ny betydning.

USA har i de siste to ukene evakuert 117.000 mennesker, hvorav litt over 5.000 er amerikanske statsborgere, fra Kabul. Men mange av dem som arbeidet med USA som tolker og fiksere, er ennå ikke ute og er desperate etter å komme seg ut, av frykt for hevnaksjoner fra Taliban.

Washington har operert med tre kategorier som skulle evakueres: amerikanere, afghanere som har hjulpet amerikanere og kan bevise det og «minoriteter» eller «utsatte». Vi vet av eksempler at afghanere med green card og spesielt visum ikke er blitt prioritert.Det later til å være den store generelle gruppen afghanere som er evakuert. Disse lander på Dulles-flyplassen og skyfles gjennom passkontroll og toll uten å bli kontrollert, ifølge Tucker. Biden-administrasjonen nekter å gjøre rede for hvem de er, også til egne myndigheter.

Det er samme holdning som vi ser på grensen mot Mexico, der Biden-administrasjonen loser hundretusenere inn i USA uten covid-kontroll. Biden-administrasjonen representerer et merkelig fenomen: De som sitter på toppen styrer i strid med retningslinjer og lover. De undergraver systemet innenfra og innfører et helt nytt.

En vesentlig del av dette nye er bokstavelig talt nye borgere. De virkelige amerikanerne, som Biden kalte dem i valgkampen.

Biden-administrasjonens evakuering er skåret over samme lest som politikken i sør: Få inn flest mulig. At dette for afghanernes del gjelder en befolkning som slutter opp om sharia, gjør at mange har sikkerhetsbetenkeligheter.

NTB/AP spiller det fremmedfiendtlige kortet:

Noen republikanere henter fram skytset mot evakuerte afghanere

Mens USA hasteevakuerer afghanske tolker, fiksere og familier fra Kabul, spør stadig flere republikanere hvorfor USA skal ta inn så mange afghanere.

For litt over en uke siden, da Talibans inntog i Kabul fortsatt var helt ferskt, sa tidligere president Donald Trump at «sivile og andre som hjalp vårt land, bør få søke asyl».

Men i de siste dagene har han i stedet begynt å advare mot faren som han mener de som desperat forsøker å komme seg ut av Kabul, kan være for USA.

– Hvor mange terrorister skal Joe Biden hente til Amerika, har han sagt.

Det ble tatt et IS-medlem blant de evakuerte i Doha. Det er identifisert 100 som sto på en terror-watch-list. Men NTB får det til å høres ut som Trump mente alle afghanere.

Sikkerhetsaspektet blir ignorert og journalisten reduserer kritikken til innvandringsfiendtlighet. En grov manipulering som også Republikanere som ønsker at krigen skal fortsette, benytter seg av.

Men mens en del i partiet trapper opp den innvandrerfiendtlige retorikken som Trump sto for, mener andre i partiet at USA har plikt til å hjelpe dem som hjalp USA i to tiår i Afghanistan.

– Jeg mener denne falske retorikken om at de er en haug med terrorister, fullstendig mangler basis i virkeligheten, sier republikanske Olivia Troye, som var intern sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Krigspartiet

I hele Trumps periode har vi ikke registrert at norske medier har fått med seg at det eksisterer et krigsparti i Kongressen. Det har tradisjonelt vært Republikanere, men de senere år har Demokrater blitt enda ivrigere.

Krigspartiet er en broket gruppe. Det var tidligere neocons som ønsket å bruke amerikansk makt til å endre verden, men i dag brukes det mest om politikere i allianse med forsvarsindustrien, Pentagon og forskning på våpensystemer, fra biovåpen til roboter. Politikerne kontrollerer pengepungen og det offentlige bevilger penger som private selskaper senere skor seg på. Det er blitt en Sareptas krukke. For å holde den gående må krigene holdes i gang. Ikke fullskala, men lavintensive, som Afghanistan. De sluker likevel enorme beløp – 45 milliarder dollar i året bare i Afghanistan.

Men de som virkelig betaler prisen er sønner og døtre av deplorables. Derfor er det betydelig spenning mellom de som blør og dør og de som sitter på trygg avstand og bestemmer. Den er blitt enda større etter at ledelsen ble woke og begynte med kjønnspolitikk og kritisk raseteori.

At Pentagon har latt seg smitte av denne ideologien er ubegripelig. Den ødelegger forsvaret innenfra.

Hvordan oppfattes det når ambassaden i Kabul heiser Pride-flagget?

Det sier noe om at Washington har mistet gangsynet.

Men de vil gjerne ha flest mulig afghanere til USA.

Ikke til å stole på

Biden-administrasjonen understreker at hver eneste person som kommer til USA, har gått gjennom grundige bakgrunnssjekker av tjenestemenn som jobber døgnet rundt.

Men dette er feil, ifølge Tucker. De blir ikke sjekket. Laura Ingraham sa fredag at hun ikke lenger stoler på noe av det Biden-administrasjonen sier. Hun sier deres destruktive politikk gjøres med hensikt. Dermed åpner hun en helt ny front i den politiske diskusjonen: USA har en administrasjon som bevisst motarbeider det USA som har vært. De vil lage et nytt. Et sosialistisk USA.

Europeerne er glade. De tror USA kommer til å bli som dem.

Diskreditering.

Hvis noen kritiserer evakueringen er det medienes oppgave å bevise deres onde hensikter:

Men noen republikanere krever høylytt at amerikanere prioriteres, og advarer mot faren som afghanerne representerer. Denne kritikken styrket seg torsdag etter terrorangrepet som drepte 13 soldater.

– Hvor mange amerikanske militære må dø for å evakuere flyktninger som ikke er sjekket. Få de amerikanske borgerne ut og hent våre soldater hjem, tvitret kongressrepresentant Matt Rosendale.

Høylytt, dvs utestemme inne. Folk som ikke kan styre seg.

Tilsnikelse

NTB/AP skyver veteraner foran seg, men underslår at disse har vært noen av de hardeste kritikerne av Biden-administrasjonen, både for å etterlate amerikanere og afghanske tolker og deres familier. Begge er nemlig skjøvet til side.

NTB/AP later som om kritikken er rettet mot at afghanske hjælpere får komme. Det stemmer ikke. Men man spør: -Hadde vi virkelig 100.000 tolker?

Men andre republikanere ser helt annerledes på det, både guvernører og kongressrepresentanter, ikke minst de som selv er veteraner fra Afghanistan og jobbet nært sammen med afghanere.

De hilser flyktningene velkommen og jobber frenetisk for å hjelpe dem som forsøker å komme seg ut.

I Kongressen er mange representanters kontorer opptatt på heltid med å ta imot tusener av henvendelser fra velgere som er veteraner fra Afghanistan og vil ha hjelp til tolker og rådgivere som de kjenner og som i mange tilfeller er blitt nære familievenner.

Her skapes en falsk dikotomi hvor det er de innvandringsvennlige som vil ha ut afghanske hjelpere. Men slik er det ikke i praksis. Det er den store grå massen som Biden vil ha inn og medier so NTB/AP hjelper ham.

Slik de gjør i Europa. Det er samme situasjon: Mistenkeliggjør kritikk, tillegg dem onde hensikter.

Hvorfor ikke?

NTB/AP burde heller spørre: Hvis USA har evakuert 117.000, hvem er det hvis ikke tolker og andre hjelpere? Det er et helt opplagt spørsmål:

USA har i de siste to ukene evakuert 117.000 mennesker, hvorav litt over 5.000 er amerikanske statsborgere, fra Kabul. Men mange av dem som arbeidet med USA som tolker og fiksere, er ennå ikke ute og er desperate etter å komme seg ut, av frykt for hevnaksjoner fra Taliban.

Denne opplysningen er gjemt langt nede i artikkelen, men er selve cluet til at noe er galt. Derav den sterke kritikken. Det er nettopp veteraner som kritiserer at deres kampfeller og venner ikke er hentet ut.

NTB begår en feilslutning når journalisten skriver at:

Men det stopper ikke republikanere som anklager Biden-administrasjonen for ikke å hjelpe amerikanere først.

– Vi prioriterer faktisk afghanske flyktninger mer enn våre egne borgere, sier J.D. Vance som er senatorkandidat i Ohio. Uten noe dokumentasjon hevdet han på Fox News at «USA ikke vet noe om 90 prosent av dem som evakueres», og påsto at mange av dem er å finne på USAs mange terrorbaser.

J.D. Vance stiller et høyst relevant og legitimt spørsmål, men blir tillagt onde hensikter. Det er simpel journalistikk.

Men AP/NTB føler trykket fra opinionen sterkt nok til at de må henge ut Tucker og Stephen Miller:

Trump, hans tidligere rådgiver Stephen Miller og kommentatorer som Tucker Carlson i Fox News drar det enda lenger ut i ren innvandringsfiendtlighet.

– Dere kan være sikre på at Taliban, som nå har full kontroll, ikke slapp de beste og smarteste om bord på evakueringsflyene. I stedet kan man bare forestille seg hvor mange tusener av terrorister som er fløyet ut av Afghanistan til nabolag over hele verden, sa Trump.

Hvordan kan du tro på noen som benytter seg av manipulering og løgner?

Men faktum er at de fleste av afghanerne som nå hentes til USA, har fått sine visa gjennom et spesielt visumprogram for folk som jobbet for USA, sier Adam Bates i International Refugee Assistance Project.

Når Biden-administrasjonen vil slå en løgn sier de «faktum», akkurat slik faktisk.no, Facebook, Google, Twitter og alle de andre løgnfabrikkene gjør.

Vi begynner å kjenne lusa på gangen.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.