Diplomatene rømmer fra Afghanistans hovedstad med Chinook-helikoptere. Det minner om Saigon i 1975, skriver Daily Mail. Den planlagte og strukterte tilbaketrekningen av vestlige styrker fra Afghanistan ble alt annet enn det. Det er blitt en ydmykelse.

Vesten ser ut til å bli overrasket over at soldatene i den afghanske regjeringsstyrken ikke yter mer motstand. Men hvorfor skulle de det? Taliban er også afghanere, og muslimer som dem selv. Det er lettere å gå over til vinnernes side enn å dø. Taliban har større støtte i befolkningen enn hva vi liker å tro. Vestlige «eksperter» forledes av mediene. De forstår ikke islam. De forstår ikke at for mange er døden viktigere enn livet. Og at de har tid. De har generasjoner med tid og i mellomtiden dyrker de sin religion og fortsetter med sine islamske tradisjoner. De har ventet. Før eller siden ville Vesten gå tomme for penger og vilje til å ofre sine egne unge menn og kvinner for et land som egentlig ikke vil ha dem. Nå er tiden inne.

Med Talibans overtakelse, så er det kvinner og barn som ofres først, og de hadde allerede en lav status i de fleste afghanske menns øyne. Vi husker «bokhandleren fra Kabul», han som liksom var så tolerant, men allikevel ikke tolerant sett med vestlige øyne. Kulturforskjellen er så stor at man rett og slett ikke kan forstå hverandre. Se intervjuet med Helena Edlund som erfarte Afghanistan uten skandinavisk mediafilter. Helena gratulerte en muslimsk kvinne som skulle slippes fri fra fengselet etter ti års soning for å ha stukket av fra et voldelig tvangsekteskap. Men kvinnen gledet seg ikke til å bli «fri», for hun ventet døden fra hennes egen familie som skulle gjenopprette «æren». Nå går Taliban fra dør til dør og henter kvinner og jenter ned til 12 år for å ta dem som «koner» – et pent ord for sexslaver.

Regjeringsstyrkene har mer tro på Taliban enn på den sittende regjeringen (som kanskje bare holder et par dager til). Hva skal egentlig regjeringsstyrkene kjempe for? Litt mindre islam? Og hvor er president Ashraf Ghani? Det ryktes allerede at han har forlatt landet.

Graphic

For Vesten er det bare å innse nederlaget. Det var naturlig at USA ville utrydde al-Qaida etter det grusomme terrorangrepet 11. september 2001. Det var Taliban som ga al-Qaida beskyttelse. George Bush gikk til krig og fikk med seg flere vestlige land. Vesten har i århundrer slitt med Afghanistan, og den afghanske mentaliteten har ikke endret seg. Vestens «ansvarlige» politikk tvinger dem til å forsøke å bygge opp noe i en kultur som de ikke forstår. Det er håpløst for utenforstående å «rekonstruere» Afghanistan. Landet har bare 75 000 taliban-jihadister men over 37 millioner mennesker. Men det er vold og våpen som gir makt, ikke stemmesedler.

Den evige krigen mot Taliban lar seg ikke vinne. Det er mer enn territorium og våpen – det er en kamp mellom sivilisasjoner. Islam har ingen planer om å reformere seg og det er alltid de mest ekstreme islamistene som forsøker å ta føringen i muslimske land. Vi ser at et voldelig islam har spredd seg fra Midt-Østen til Afrika. Og ikke minst til våre egne europeiske land. Det er kvinnene som visualiserer hvor sterkt islam står. Det er derfor vi skal være opptatte av hijab og burka. Det sier noe om hvor langt islam er kommet og hva som venter oss.

Her forsvinner bilder av kvinner i Kabul:

Image

Taliban ble intervjuet av BBC:

Nederlaget i Afghanistan er gitt. Og Biden-administrasjonen vil i tillegg slite med å få til en internasjonal boikott av landet for å bremse Talibans videre utvikling. IS og al-Qaida vil strømme til landet fra sine gjemmesteder. Alt vil bli konsentrert i Afghanistan. Som følge av dette vil vi se mer jihad-terror i våre land.

Kina er klare til å anerkjenne Taliban som Afghanistans nye ledelse. De er allerede i gang med «Belt and Road Initiative» (OBOR) som innebærer en utbygging av Afghanistans infrastruktur i nord. Dette vil forbinde Afghanistans hovedstad med pakistanske Peshawar.

Derek Grossman, en senior forsvarsanalysesjef for RAND, med tittelen Kina og Taliban starter sin romanse.

‘Beijing has reportedly been actively engaging with Kabul on construction of the Peshawar-Kabul motorway, which would connect Pakistan to Afghanistan and make Kabul a participant in China’s massive infrastructure and investment plan, the Belt and Road Initiative.’

‘Beijing is also building a major road through the Wakhan Corridor—a slim strip of mountainous territory connecting China’s westernmost province of Xinjiang to Afghanistan—and onward to Pakistan and Central Asia, complementing its existing road network through the region.’

OBOR er en kinesisk global strategi. Andre land setter seg i gjeld til den kommunistiske staten ved å akseptere store veiprosjekter og det kan koste dem landområder. Også FN er dypt involvert i det kinesiske prosjektet. Mer enn 20 av FNs byråer, fond og programmer er involvert.

Kina har allerede sagt at det ikke er i deres interesse å skape en fiende av Taliban. Hva vil skje i fremtiden når Kina begynner å beskytte Taliban for å forsvare sine egne interesser?

Afghanistan er viktigere for verdens stabilitet enn hva det kan se ut til. Det er ikke slik at verden kan forsegle landet og ikke slippe noen ut. Tvert imot, med ny kinesisk motorvei gjennom Khyber-passet er Talibans vei mot Pakistan klar. De er der allerede selvfølgelig, det var ikke bare Bin Laden som fikk lov til å gjemme seg der.

Talibans maktbegjær vil bare øke med tiden som kommer. Afghanske flyktninger som strømmer til nabolandene risikerer å destabilisere hele regionen.

President Joe Biden ligger lavt og er helt usynlig i den talibanske maktovertakelsen. Han har gitt en uttalelse via Det hvite hus’ nettside. Det er svakt. Han sier at han ikke ønsker at amerikanske styrker skal bli i Afghanistan samtidig som han skylder på Trump.

Vesten har ikke lenger noen leder. Hvem eller hva vil fylle dette vakuumet?

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.