Tavle

Istedenfor å spørre hvorfor Vesten stenger døren, spør heller hvorfor folk i islamske land ikke tar vare på landene sine, sier Egypts president al-Sisi til en forsamling i Sharm el-Sheikh. Alle har rett til å beskytte sine egne land.

Opptaket, som ble sendt på egyptisk TV den 4. november og er offentliggjort av MEMRI, er gjort under arrangementet World Youth Forum, som fant sted i rødehavsbyen.

Folk i Afghanistan, Pakistan, Egypt, Syria, Libya, Irak, Jemen og Somalia har drept hverandre i 40 år, sier den egyptiske presidenten. Vi burde kritisere oss selv, legger han til – en essensielt kristen innstilling til livet, som den gamle kristenheten har forvandlet til pervers, selvutslettende selvpisking.

Flere av tingene al-Sisi sier, ville mange europeere ha blitt glade for å høre fra sine egne ledere:

«Every country has the right to protect its people and their interests. It must generally respect human rights in a framework that preserves its national interests.

«Instead of asking me why countries [in the West] close their gates to us, you should ask yourself why the people of Afghanistan don’t take better care of their own country. Why have they been killing one another for 40 years? This happens in other countries as well – in Pakistan, in Egypt, in Syria, in Libya, in Iraq, in Yemen, and in Somalia.

«We fight amongst ourselves in our own countries, and then we expect countries that work day and night to achieve progress, to protect their people and to maintain a certain standard of living for them… We demand that they l let us in so that we can have part of their [success], after we have been fighting amongst ourselves in our own countries. Of course [they say] no. I’m not for them or against them, but I am trying to be fair in the way I look at this issue. We should be criticizing ourselves. Are we protecting our countries – yes or no?

«Are you upset with the leaders of Germany, England, Italy, or any other European country for closing their borders in order to protect the achievements of many long years? Do you expect them to open their doors so that we can go there, demanding to keep our own culture? We demand to keep our culture, which could be very different from the work ethic in those countries.

«You demand to go there with your culture, which you consider to be non-negotiable. You say: ‘This is how we are and you must accept us [because of] human rights.’ No. By the way, if you go to another country as a guest, you must completely abide by its laws, customs, traditions, and culture. You must abide by them completely! If you are not willing to do this, don’t go. Don’t expect them to open the door for you, so you can go into their country and cause trouble. No.

«You’ve been fighting amongst yourselves for 40 years, yet you expect [the West] to open their doors for you? No. If you want to solve the problem, you should solve it in your own countries. That’s why I’m telling Egyptians that they should take better care of their country.»

Den europeer som skulle ordlegge seg i lignende vendinger, måtte også påregne å bli hengt ut som xenofob, konspiratorisk rasist og fascist. Så dypt har Europa sunket. Men noe av redningen kan altså være å finne hos oppegående mennesker i muslimske land.

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!