Avviste asylsøkere som skal transporteres fra Tyskland til Afghanistan, ledsages ombord i et fly i Frankfurt den 14. desember 2016. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Danmark og fem andre EU-land ber EU-kommisjonen gå i dialog med Afghanistan slik at de kan fortsette å sende asylsøkere tilbake til det krigsherjede landet.

De seks landene ber EU-kommisjonen om hjelp til å få Afghanistan til å respektere den gjeldende avtalen om tilbakesending av asylsøker.

Det skjer etter at flere land mottok en anmodning fra den afghanske regjeringen om å stanse tilbakesendingen av flyktninger i tre måneder på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

I tillegg til Danmark har Tyskland, Nederland, Hellas, Belgia og Østerrike undertegnet appellen.

– Det er viktig for regjeringen at de avviste asylsøkerne sendes hjem til sitt eget land, sier den danske utlendings- og integreringsministeren Mattias Tesfaye.

Krigen i Afghanistan er kraftig trappet opp etter at USA og Nato startet tilbaketrekkingen fra landet. Taliban tar kontroll over stadig større områder, og titusener av mennesker er på flukt, både i landet og ut av landet.

Fredag erobret Taliban den første provinshovedstaden, Zaranj i Nimroz-provinsen, sørvest i landet på grensa til Iran og Pakistan. Også Kandahar står i fare for å falle.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂