Han flyktet fra Danmark til Afghanistan etter at dansk politi etterlyste ham i forbindelse med en drapssak. Nå ber han om hjelp fra danske myndigheter til å komme seg ut av Kabul, der Taliban patruljerer gatene.

Den afghanske mannen har vært på flukt i Afghanistan i en årrekke, etter han ble mistenkt for medvirkning til drap på et gjengmedlem i Danmark. Mannen har vært internasjonalt etterlyst av dansk politi i flere år.

Nå har mannen meldt seg til danske myndigheter og ber om hjelp til å komme seg ut av Kabul, melder B.T. For to uker siden kontaktet han sin nåværende advokat, Rasmus Sølberg, som kontaktet dansk politi og UD for å få klienten stilt for retten i Danmark.

– Han frykter for livet sitt. Hvis Taliban fanger ham, frykter han at de vil drepe ham. Det kan godt være at uttalelsene deres er mykere enn da de var ved makten sist, men de er ikke fornøyd med mennesker med vestlige forbindelser, sier mannens danske advokat, Rasmus Sølberg.

Mannen er afghansk statsborger, men har permanent oppholdstillatelse i Danmark, hvor han har bodd mesteparten av livet.

 

 

Den afghanske mannen er siktet for medvirkning til drap, men nekter skyld og hevder at han flyktet til Afghanistan på grunn av frykt for hevn fra medlemmer av gjengen til drapsofferet.

– Jeg flygtede til Afghanistan af frygt for forfølgelse fra en gruppering i Danmark. Det var ikke politiet, jeg flygtede fra, sier mannen til B.T, som har snakket med ham over en usikker telefontilkobling til Kabul.

–  Det var ikke et planlagt drab, så jeg har ikke medvirket til det. Jeg var uheldigvis i butikken, hvor drabet skete. Manden, der blev dræbt, tilhørte en meget farlig gruppering, som begår organiseret kriminalitet og pengeafpresning af folk der har lovlige erhverv, såsom kiosker, grønhandlere, pizzeria, og små butikker. Drabet skete i en af de butikker, banden plejede at true og presse penge ud af, utdyper han.

Politiet har ingen kommentarer til saken, ifølge B.T.

Ifølge Rasmus Sølberg har hans klient undersøkt mulighetene for å forlate landet på egen hånd, men det er umulig fordi han mangler gyldige reisedokumenter. Advokaten ber derfor danske myndigheter om å hjelpe hans klient.

– Hvis ikke der sker noget aktivt fra myndighedernes side, kan han ikke blive evakueret fra Afghanistan. Så kan man mene, at det var hans eget valg at rejse til Afghanistan, men Danmark har også en interesse i at stille ham til regnskab for de forbrydelser, de mener han har begået i Danmark, sier Sølberg.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂