Skarpe reaksjoner i Danmark mot at Taliban er invitert til samtaler i Norge: – Et kjempestort granatsjokk og en hån mot soldatene som har falt i Afghanistan, sier Venstres utenrikspolitiske talsmann Michael Aastrup Jensen.

15 medlemmer av Taliban ankom i går Oslo med privatfly etter invitasjon fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Hennes danske kollega og partifelle Jeppe Kofod er ikke imponert. Som utenriksminister uttaler Kofod seg mer diplomatisk enn Aastrup Jensen, men likevel tydelig. Torsdag kommenterte han at Norges ambassadør og to andre diplomater allerede mandag hadde samtaler med Taliban i Kabul, melder Danmarks Radio.

– Det vedkommer ikke mig at kommentere på eventuelle norske bestræbelser med Taliban. Det må den norske regering tage sig af. Det, der er vigtigt for Danmark er, at vi gør vores kritik klar for Taliban. Men vi har fra dansk side på ingen måde planer om at anerkende taliban-regimet, og vi ønsker heller ikke at mødes bilateralt med Taliban, sagde ministeren i torsdag.

Taliban-delegasjonen inkluderer blant andre Afghanistans utenriksminister Amir Khan Muttaqi og Anas Haqqani, som tidligere var svartelistet av USA for terrorvirksomhet. Hans bror er en av verdens mest ettersøkte terrorister; Sirajuddin Haqqani, som nå er innenriksminister i Afghanistan.

– En kjempestor pr-seier for Taliban

Utenriksminister Huitfeldt har sagt at besøket hverken er en legitimering eller anerkjennelse av Taliban-regimet. Hun sier at samtalene skal dreie seg om menneskerettigheter og den humanitære krisen i Afghanistan.

Det beroliger ikke Venstres Michael Aastrup Jensen, som kaller det helt galt og «et kæmpe granatchok» at den norske regjeringen har hentet Taliban-folkene til Oslo med privatfly.

– Det sender det værste signal overhovedet. Det er en kæmpe pr-sejr for Taliban, der ønsker anerkendelse fra forskellige lande.

– Norge bryter enigheten i Nato

Venstres utenrikspolitiske talsmann sier at Norge bryter med enigheten – musketer-eden – i det internasjonale samfunn.

– Indtil videre har vi kunnet holde fast i, at vi selvfølgelig ikke anerkender et terrorregime, som nu har taget magten, og som undertrykker sin egen befolkning. Norge bryder den musketered, der er i en lang række lande, siger Michael Aastrup Jensen.

Den norske regjering bryter Natos linje om ikke å samarbeide med et terrorregime, og håner forsvarssamarbeidet i Nato, men også de mange ofrene for krigen i Afghanistan.

– Det er en direkte hån, at et Nato-land går ind og forhandler med dem, der har dræbt så mange afghanske civile og ikke mindst er årsag til de mange faldne Nato-soldater. Regeringen håner de mange ofre og faldne, der har været i denne konflikt.

Enhedslisten positiv

På ytterste venstre fløy er Enhedslisten mer positiv, og mener det er avgjørende viktig å hjelpe befolkningen.

– Situationen i Afghanistan er nu så desperat – så mange millioner mennesker sulter – og derfor er det desværre også nødvendigt at have en kontakt med Taliban, så nødhjælp kan komme ind i landet, sier Enhedslistens utenrikspolitiske talskvinne Eva Flyvholm.

Mona Kanwal Sheikh, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert på Taliban, støtter Norges invitasjon. Hun mener det nå ikke er mange alternativer til å gå i dialog med regimet.

Hun siger, at Taliban bliver nødt til at gøre noget ved krisen, hvis de vil beholde magten i Afghanistan. Og det er i sidste ende bedre, at taliban-regimet gør sig afhængige af vestlige lande i stedet for autoritære styrer, der ikke stiller krav om respekt om menneskerettigheder.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.