Danske statsborgere i Syria skal nektes å komme «hjem» – uansett om de blir statsløse. Dansk Folkeparti er villig til å bryte FN-konvensjon.

Saken om den britiske statsborgeren Shamima Begum har gjort spørsmålet aktuelt. Hun har blitt fratatt det britiske statsborgerskapet selv om hun ikke hadde et annet. Derved har britiske myndigheter gjort henne statsløs.

 

En reise til Islamisk Stats områder skal helt automatisk føre til tap av det danske statsborgerskapet, helt uavhengig av om man har dobbelt statsborgerskap eller ei, sier Dansk Folkepartis talsmann for integrasjonsspørsmål Martin Henriksen til DR Nyheder.

– Hvis man kan dokumentere, at man har været i et område, hvor Islamisk Stat eller andre islamistiske grupperinger har været, skal det i sig selv være grund til, at man får frataget sit danske statsborgerskab, siger Martin Henriksen.

– De har vendt Danmark ryggen

Forslaget skal ikke gjelde personer som har vært utsendt av danske myndigheter eller har arbeidet for en anerkjent nødhjelpsorganisasjon.

– Når nogen rejser ned og kæmper for Islamisk Stat, har man det ultimative bevis på, at man ikke længere ønsker at være en del af det danske fællesskab. Vi ser det sådan set som en beslutning, de selv har truffet, og vi foreslår bare at følge op på den beslutning. De har jo vendt ryggen til Danmark, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti arbeider med juridiske avklaringer, og vil om «nogle uger» fremlegge et konkret forslag for Folketinget. En mulighet er å si opp Danmarks forpliktelse i FN-konvensjonen om statsløse, sier Henriksen.

Ingen pardon

Det skal ikke være noen pardon, heller ikke for radikaliserte dansker, ifølge Henriksen:

– Det, at man er blevet radikaliseret på internettet eller i en moské, skal ikke være noget, der gør, at man undgår at miste sit statsborgerskab. Der er jo ingen af dem, der er rejst til Syrien på et sagligt grundlag, og de er dybest set alle sammen hjernevaskede, siger Martin Henriksen.

Regjeringspartiet Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, er enig i at IS-terrorister med dobbelt statsborgerskap skal kunne fratas deres danske, men Venstre er ikke villig til å bryte noen internasjonal konvensjon, sier han til DR Nyheder.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.