En dansk-marokkansk kvinne (32) tapte mandag søksmålet mot den danske stat, etter at danske myndigheter i 2019 fratok henne statsborgerskapet. Østre Landret fant at hun ved sin tilknytning til den islamske stat (IS) i Syria i 2014 hadde «udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesser».

Kvinnen kom til Danmark fra Marokko i 1994, og hadde inntil i 2019 dobbelt statsborgerskap.

Ved en skrivebordsafgørelse blev hun i 2019 frataget sit danske statsborgerskab. Det skete, da det blev vurderet, at hun udgjorde en fare for Danmarks sikkerhed. Kvinden havde indtil da dobbelt statsborgerskab.

Som følge af den administrative afgørelse sagsøgte hun Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Men Østre Landsret frifinder ministeriet. Det var altså i orden at tage det danske pas fra kvinden uden forudgående rettergang.

Loven om administrativ ophævelse af statsborgerskab blev vedtaget i 2019. Formålet var at give myndighederne mulighed for at tage statsborgerskabet fra såkaldte fremmedkrigere, som opholder sig i udlandet. (B.T)

Fortsatt i Syria

Kvinnen reiste med sin kurdisk-syriske ektemann til Raqqa i Syria i 2014. Denne mannen hadde ifølge CIA nære forbindelser til ledelsen i IS, før han ble drept i et amerikansk droneangrep. Etter dette giftet kvinnen seg med en afghansk IS-kriger.

Ifølge Kammeradvokatens processkrift i sagen var Udlændinge- og Integrationsministeriets begrundelse for at fratage kvinden hendes statsborgerskab især – »navnligt, men ikke kun« – den nu 32-årige kvindes udtalelser i et ellers anonymiseret interview bragt i Weekendavisen 8. marts 2019.

I Weekendavisens artikel fortæller den her anonymiserede kvinde, hvordan hun i 2014 blev gift i Danmark med Rawand Dilsher Taher, hvorefter parret rejste til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat. Hun er blandt andet citeret i artiklen for at sige, at hun »aldrig (kommer) til at føle den samme frihed som i kalifatet«. (Berlingske)

Kvinnen bestred ikke disse opplysningene i rettssaken som startet i november 2021, og som er gjennomført på link med Al Roj-fangeleiren i det kurdisk-kontrollerte området i det nordlige Syria, der kvinnen har vært holdt, sammen med sine barn siden 2018.

Barna er fortsatt regnet som danske statsborgere.

Landsretten mener desuden ikke, at kvinden har større tilknytning til Danmark end eksempelvis Syrien. Eller at den danske stat er forpligtet til at sikre, at hun kan være sammen med sine børn, som er danske statsborgere.

Kvinden har mulighed for at anke dommen til Højesteret.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at 12 personer har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.

Syv af dem har indbragt deres sager for domstolene. (B.T.)

Landsret godkender fratagelse af syrienfarers danske pas (B.T.)

Østre Landsret med principiel afgørelse: Kvinde udrejst til Syrien og Islamisk Stat får ikke sit danske statsborgerskab igen (Berlingske)

Les også:

PST-sjefen: – Vi vet aldri hvordan evnen til å radikalisere vil utvikle seg

IS-kvinnene som kom tilbake til Sverige, ble straks satt på frifot

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.