Frankrike, Bulgaria, Kroatia er blant landene som er grønne for nordmenn fra 5. juli. Det samme gjelder Kreta og en rekke regioner i Sverige og Danmark.

Det opplyser Helsedepartementet fredag.

Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge fra grønne land. Det er heller ikke krav til karantene når du ankommer Norge. Man må imidlertid fortsatt fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst.

De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.

Mange ferieland å velge i
Endringene er godt nytt for nordmenn som vil til utlandet i sommer, da listen over potensielle reisemål er kraftig utvidet. Populære ferieland som Frankrike, Kroatia, Bulgaria og Malta er nå blant de grønne landene. Det er også gjort en egen vurdering for utvalgte øygrupper i Europa.

Den greske øya Kreta er nå grønn. Det samme gjelder Korsika og Madeira, mens Kanariøyene fortsatt er røde.

Mange grønne regioner i Sverige
For dem som savner harryhandel eller hytta i Sverige, er det også gode nyheter. Svært mange svenske regioner er nå grønne, blant annet Västra Götaland som omfatter Strömstad, Västerbotten, Gotland og Stockholm.

I Danmark er alle regionene, altså Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, grønne foruten København, som er oransje.

Lilla land utenfor Europa
Det er også en helt ny kategori – lilla land. Dette er land på EUs liste over trygge tredjeland hvor EU mener at smittesituasjonen her gir grunnlag for mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell. Folkehelseinstituttet har for første gang vurdert landene på denne listen.

– Alle som har oppholdt seg i et lilla land har samme krav om testing, innreiseregistrering og innreisekarantene som de som kommer fra røde land. Disse reglene kan endre seg, og lilla land vil derfor være regulert i en egen kategori i covid-19-forskriften, opplyser Helsedepartementet.

Dette gjelder blant annet USA, Australia, New Zealand og Japan.

Anbefaler norgesferie likevel
Til tross for de store endringene anbefaler regjeringen at nordmenn ferierer her hjemme i sommer.

– Det er det tryggeste og mest forutsigbare. De ulike landenes innreiseregler kan endres på kort varsel dersom smittesituasjonen forverrer seg, heter det.

Fra 5. juli endres terskelen for hva som regnes som et grønt land, og Norge følger da EUs nivåer. Man slipper da innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være negative.

Man slipper også karantene når det er færre enn 75 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, men da må færre enn 1 prosent av alle testene være negative.

Følgende land i Europa er grønne fra mandag 5. juli:

Grønne land
Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Oransje land
Irland, Kypros, Latvia, Monaco, Nederland og Portugal.

Røde land
Andorra, Spania og Storbritannia*.

Dette betyr fargene
Reiser man fra et grønt land til Norge, slipper man innreisekarantene.

Per nå er det ingen forskjell på innreisereglene fra oransje og røde land. Fargene stammer fra EUs fargekart og sier noe om smittesituasjonen.

* Storbritannia går fra mørkerødt til rødt. Reisende fra Storbritannia slipper dermed karantenehotell.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.