Bildene av desperate mennesker som klynger seg til et fly som er i ferd med å ta av, og mennesker som faller til jorden er noe mer enn spektakulære ulykker. De sitter så sterkt fordi de er sinnbildet på en mye større politisk katastrofe: USAs oppløsning.

Det var igjen bare 2500 soldater i Afghanistan. Alle visste de var en siste rest. En backup-styrke. Administrasjonen hadde god tid til å planlegge en ordnet retrett. I stedet sølte de bort tiden og ble tatt på sengen.

Det verste er det du ikke ser: Mangelen på beredskap, inkompetanse, likegyldighet på høyeste hold. Hos utenriksminister Anthony Blinken, nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, forsvarssjef Milley og forsvarsminister Lloyd C. Austin. De fortjener alle sparken som komplett udugelige.

Det finnes mange erfarne, durkdrevne hoder i Washington. De vet når de ser en klossmajor. Du vet at når en Demokrat som tidligere forsvarsminister Leo Panetta kaller det Bidens Grisebukta-invasjon, så er det ille. Bay of Pigs var CIAs mislykkede forsøk på å invadere Cuba og velte Castro i 1961. Kennedy fikk det i fanget.

Eller når Jake Tapper i CNN fordømmer Biden, som på toppen av det hele sender inn 6000 soldater for å sikre evakueringen.

Biden har nå demonstrert at det ikke bare er han som er utafor. Også mannskapet hans er på jordet, fra visepresidenten og nedover. Mange insidere vil lure på hvordan dette vil ende.

Biden sa i natt: The buck stops with me. Det er jeg som er sjefen. Men da er det vel slik at han eier nederlaget også?

Kina sitter allerede og teller på knappene og lurer på om det skal invadere Taiwan. Kina er klar over at 3. november-bevegelsen bare vokser i styrke. Nå vil man ha audit – en gjennomgang – av valgresultatet i samtlige 50 stater. Hvis det er riktig at Kina stjal valget, må de vite at de kan bli avslørt, bit for bit faller brikkene på plass.

39 prosent av amerikanerne mener at valget ikke gikk riktig for seg. Administrasjonen sitter ikke trygt.

Den sitter enda mer utrygt fordi politikken den fører har vært katastrofal: Verst er åpningen av grensen, men også kritisk raseteori i skolene, nye covid-restriksjoner, vaksinepress, den vanvittige pengebruken som har satt fart i inflasjonen, stengningen av Keystone-ledningen, samtidig som Biden tillot Nordstrøm 2 å fullføres, stemplingen av Trump-tilhengere som indre fiender og terrorister, forsøkene på å drive gjennom en valglov som vil sementere et Demokratisk flertall i lang tid, Big Techs stadig strengere sensur av avvikende meninger, politiseringen av FBI og justisvesenet, alt hamrer inn at Biden-administrasjonen ikke er som forgjengerne. Den er et regime.

Det er igjen 10.000 amerikanere i Afghanistan. Biden-administrasjonen har kunngjort at de ikke skal ha særbehandling. De må fint finne seg i å vente i kø sammen med alle andre. Det er ikke til å tro.

Tilliten til Biden var allerede på vei ned. Kabul kan ha gitt den et grunnskudd den aldri vil klare å reise seg fra.

Bidens exit minner om desertering. Det kommer nå frem at det slett ikke sto så dårlig til med regjeringshæren som Biden ga inntrykk av. Det var måten amerikanerne forlot Bagram og andre baser på, som dro proppen ut av badekaret.

Afghanske spesialsoldater har klart å ta seg frem til Panshir-dalen, der den legendariske Massoud i årevis bød Taliban-erne motstand. Han ble drept av to al-Qaida-jihadister fra Belgia som utga seg for å være tv-journalister. Massoud var en forsiktig leder, men disse klarte å komme seg inn som vestlige journalister. Bomben var gjemt i et kamera.

Det sier noe om Massouds betydning at al-Qaida måtte eliminere ham før de kunne gå til angrep 9/11. De ville ha ryggen fri. Det undergraver Harpvikens påstand om at Taliban forsøkte å forhindre 9/11.

Nå kan vi være tilbake ved utgangspunktet: Jihadister flokker igjen om Afghanistan, som har støtte fra Pakistan og Iran. Pakistan er mer islamistisk og mer aggressivt i dag enn i 2001.

USAs sørlige grense er åpen. Amerikanske myndigheter har ingen mulighet til å vite hvem de slipper inn. Biden-administrasjonen foretar ingen registrering av immigrantene. De flyr eller busser dem bare inn til det indre av USA: Det er som om de inviterer til et nytt angrep.

USA har falt dypt når en sittende administrasjon legger forholdene til rette for et nytt 9/11, tyve år etter.

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.