Afghanistans visepresident Amrullah Saleh har gått under jorden og nekter å anerkjenne Taliban. I en tweet skriver han det er nytteløst å argumentere med USAs president Biden.  – Vi er ikke Vietnam, og vi har ikke gitt opp kampen mot Taliban, sier han fra sitt skjulested i Panjshir-dalen.

Amrullah Saleh tilhører den tadsjikiske minoriteten i Afghanistan, og er selv født i Panjshir-dalen, hjemstedet til den legendariske lederen for Nordalliansen, Ahmed Shah Massoud. Han ble kalt løven fra Panjshir (lit: fem løver), og ble drept av to al-Qaida-jihadister fra Belgia som utga seg for å være tv-journalister, to dager før terrorangrepet mot USA i september 2001.

Saleh tilhørte selv Nordalliansen, som forskanset i de utilgjengelige fjellområdene i og rundt Panjshir-dalen aldri underkastet seg Taliban under deres forrige periode ved makten.

BBC rapporterte i 2008 at Saleh i 1997 ble utnevnt av Massoud for å tjene som Nord-Alliansens liaison-offiser ved den afghanske ambassaden i Dushanbe (Tadsjikistan), med ansvar for håndtering av kontakter til internasjonale ikke-statlige (humanitære) organisasjoner og etterretningsorganer. Han var leder av Sikkerhetsdirektoratet (NDS) fra 2004 til 2010.  I mars 2017 ble han utnevnt som innenriksminister og minister for sikkerhetsreformer av president Ashraf Ghani. 19. januar 2019  ble han utnevnt til første visepresident i Afghanistan. (AsiaPlus)

Etniske grupper i Afghanistan. Skjermdump: Wikipedia

Det er uvisst hvor stor motstand den tidligere visepresidenten kan klare å mobilisere. Etter at amerikanerne og NATO dro ut proppen, har Taliban fått full kontroll.

Bidens exit minner om desertering. Det kommer nå frem at det slett ikke sto så dårlig til med regjeringshæren som Biden ga inntrykk av. Det var måten amerikanerne forlot Bagram og andre baser på, som dro proppen ut av badekaret. (Se artikkel under)

Internasjonale eksperter med erfaring fra Afghanistan mener mange lokale ledere har valgt å legge seg flate i påvente av at splittelse innad i Taliban vil komme til syne.

Selv om Salehs tweet har fått mer enn 21000 likes, advares han av mange mot å starte enda en krig.

En kommentar er nok nære sannheten med denne:

– Det er for sent. Du kunne gjort det da du hadde en hær og utstyr. Korrupsjonen har brakt oss til dette stadiet, ikke Taliban. De vet ikke hvordan de fikk hele Afghanistan.

Afghanistan’s First Vice President Amrullah Saleh declares himself as caretaker President (AsiaPlus)

Les også:

Hvorfor virker sammenbruddet i Kabul så skremmende?

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.