Biden-regimet er ved å bli enig med seg selv og ukrainerne om at ukrainerne skal få våpen som gjør det mulig å ramme russiske baser på Krim. Russerne tok Krim i 2014 og anser det for å tilhøre Russland historisk. Det er mulig Krim er en rød linje for Russland.

Amerikanerne innrømmer at et slikt skritt risikerer eskalering av krigen.

After months of discussions with Ukrainian officials, the Biden administration is finally starting to concede that Kyiv may need the power to strike the Russian sanctuary, even if such a move increases the risk of escalation, according to several U.S. officials who spoke on condition of anonymity to discuss the sensitive debate. Crimea, between the Black Sea and the Sea of Azov, is home to tens of thousands of dug-in Russian troops and numerous Russian military bases.

Biden-regimet har endret syn og mener nå at det vil styrke ukrainernes posisjon ved fremtidige forhandlinger hvis de kan ramme russerne på Krim. Tidligere har man fryktet at russerne ville svare med taktiske atomvåpen, men den frykten har avtatt.

The moderation in position has come about as the Biden administration has come to believe that if the Ukrainian military can show Russia that its control of Crimea can be threatened, that would strengthen Kyiv’s position in any future negotiations. In addition, fears that the Kremlin would retaliate using a tactical nuclear weapon have dimmed, U.S. officials and experts said — though they cautioned that the risk remained.

USA har endret syn på sin egen rolle. Det begynte med Obama som bare ga ulltepper. Trump var den første som ga Javelin-panserbrytende raketter, senere fulgte Stinger. Deretter har det gått fortere, til HIMARS rakettsystem til Bradley panservogner.

Biden-regimet er ennå ikke villig til å gi ukrainerne de langtrekkende våpnene som gjør det mulig å ramme russerne på Krim.

Men det har kommet frem til at de ikke trenger være like redd for en russisk respons. Det kan være russerne forstår at de er sårbare også på Krim.

“Without Crimea, the whole thing falls apart,” said Evelyn Farkas, the top Pentagon official for Ukraine during the Obama administration.

Evelyn Farkas jobbet i Pentagon og arbeidet med å undergrave Trumps kandidatur, både innenfra og da hun sluttet seg til Hillarys kampanje. At New York Times siterer henne er ikke tillitsvekkende.

Det virker som om det har gått opp for de unge selvbevisste tjenestemennene at de har mye større rammer å operere innenfor enn de trodde, også på Krim.

“There is more clarity on their tolerance for damage and attacks,” said Dara Massicot, a senior policy researcher at the RAND Corporation. “Crimea has already been hit many times without a massive escalation from the Kremlin.”

Men hvis de tar feil kan det vise seg fatalt.

 

 

Det amerikanske demokratiet fungerer. Såvidt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.