Amerikansk etterretning spilte en rolle da Ukraina senket den russiske flåtens flaggskip i Svartehavet, «Moskva», meldte NBC sent torsdag. Det var den andre store lekkasjen fra amerikansk etterretning. Dagen før hadde tjenestemenn avslørt til New York Times at det er deres fortjeneste at 12 russiske generaler er blitt drept. De har levert sanntidsetterretning til ukrainerne.

Det var rundt 500 gaster på skipet da det sank og Russlands påstand om at bare en omkom, kan indikere et stort tap.

U.S. intelligence played a role in Ukraine’s sinking last month of Russian Black Sea Fleet flagship the Moskva, NBC News reported late Thursday, just a day after the New York Times indicated that information provided by the U.S. has been a factor in the Ukrainian military’s vaunted success in taking Russian generals off the battlefield.

Den tredje avsløringen var at amerikanerne hadde gitt ukrainerne varsel om transportflyet som var spydodden i invasjonen 24. februar. Om bord var flere hundre spesialsoldater som skulle ta Hostomel-flyplassen utenfor Kyiv. Men så langt kom de aldri. De ble skutt ned.

At amerikanske tjenestemenn lekker disse sensasjonelle opplysningene samtidig som Pentagon sier de skal knekke det russiske militærets evne til å føre angrepskrig, blir lagt merke til av alle. USA sender et budskap. Men hvordan vil det bli oppfattet?

Sanntidsetterretning har også spilt en rolle i Øst-Ukraina der den russiske offensiven har kjørt seg fast.

The reported targeting assistance is part of a classified effort under which the Biden administration has provided real-time battlefield intelligence to Ukraine, the Times reported. Information on the movement of Russian troop and Pentagon assessments of Moscow’s attack plans for the Donbas region in eastern Ukraine have also been relayed to the Ukrainian military, the Times reported, citing U.S. officials.

USA har langt på vei stått frem som en spiller i krigen, riktignok en bakspiller, men en som leverer kritisk informasjon i sanntid.

Biden-administrasjonen sier offisielt at de ikke ønsker å provosere russerne, men det er tjenestemenn som har lekket disse historiene til mediene.

U.S. intelligence played a part in Ukraine’s sinking last month of Russian Black Sea Fleet flagship: report

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.