Foto: Paul Ellis / Pool via AP / NTB.

I lys av den mislykkede ukrainske motoffensiven mot Russland i fjor blir USAs langsiktige strategi i Ukraina-krigen heretter å hjelpe ukrainerne med å forhindre Russland fra å vinne ytterligere terreng snarere enn å gjenerobre russisk-okkupert terreng – det hevder anonyme kilder i Biden-administrasjonen overfor Washington Post.

Den amerikanske avisen benyttes gjerne til styrte, også potensielt villedende, lekkasjer fra myndighets­apparatet, og det er ikke alltid opplagt om informasjonen den publiserer, kommer til regjeringens tilfredshet eller misbilligelse. Men den mener altså å vite at den fremtidige Ukraina-strategien til Biden – overhodet i en familie med sin egen Ukraina-historikk – er under utarbeidelse og at det bærer i den skisserte retningen.

I så fall handler det om et betydelig strategiskifte, all den tid USAs erklærte ambisjoner var ikke bare at Ukraina skulle gjenerobre de fire regionene som Russland okkuperer, men også at prosessen med Vestens hjelp også skulle bidra til vesentlig å redusere Russlands fremtidige militære slagkraft.

“It’s pretty clear that it will be difficult for them to try to mount the same kind of major push on all fronts that they tried to do last year,” a senior administration official said.

Ifølge kildene tar USA sikte på å konsolidere det Ukraina som fremdeles kontrolleres av Kyiv, både militært, økonomisk og politisk for at de gjenværende åtti prosentene av landet skal bli en integrert del av Vesten. Dette skal fremgå av en strategisk plan som ventes til våren.

Ukraina skal også «integreres i vestlige institusjoner»:

It will include specific promises and programs to help protect, reconstitute and expand Ukraine’s industrial and export base, and assist the country with political reforms needed for full integration into Western institutions.

Hensikten er også å binde en eventuell ny Trump-administrasjon:

Not incidentally, a U.S. official said, the hope is that the long-term promise — again assuming congressional buy-in — will also “future-proof” aid for Ukraine against the possibility that former president Donald Trump wins his reelection bid.

Strategien innbærer ikke at Ukraina slutter å angripe Russland, tvert imot:

Western governments want Kyiv to concentrate on tactics where its forces have had greater recent success — longer-distance fires, including with French cruise missiles promised for delivery within the next few months; holding back Russia’s Black Sea Fleet to protect naval transit from Ukraine’s ports; and tying up Russian forces inside Crimea with missile strikes and special operations sabotage.

Christoph B. Schiltz, som er Brussel-korrespondent hos Die Welt, hevder at det å bevare status quo i Ukraina har vært Vestens reelle strategi en god stund.

Vesten leverer akkurat så mye våpen at Russland ikke taper terreng og Ukraina ikke vinner terreng, skriver Schiltz i en kommentar torsdag, der han gjør en vareopptelling over hva slags militært materiell Ukraina trenger mer av. Hvorfor skulle USA ellers bare gi Ukraina 40 raketter av en type Kyiv vil ha mye mer av, samtidig som det finnes 2000 raketter av den samme typen i amerikanske lagre?

I sitt stille sinn, og uavhengig av hva de sier, ønsker vestmaktene egentlig ikke at Russland skal gå på et ordentlig nederlag, fordi man er redd for hva Moskva vil gjøre hvis Putin får følelsen av å ha ryggen mot veggen, konkluderer Die Welt-korrespondenten.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.