Fra flere hold meldes det nå at raketten som drepte to mennesker i en polsk landsby på grensen til Ukraina, kan ha vært en ukrainsk luftvernrakett. USAs president Joe Biden sa natt til onsdag at det var «usannsynlig» at raketten var avfyrt fra Russland.

Three U.S. officials said preliminary assessments suggested the missile was fired by Ukrainian forces at an incoming Russian one amid the crushing salvo against Ukraine’s electrical infrastructure Tuesday. The officials spoke on condition of anonymity because they were not authorized to discuss the matter publicly.

Tre amerikanske tjenestemenn sa at foreløpige vurderinger antydet at missilet ble avfyrt av ukrainske styrker på en innkommende russisk rakett, midt i den knusende salven mot Ukrainas elektriske infrastruktur tirsdag. Tjenestemennene snakket på betingelse av anonymitet, fordi de ikke var autorisert til å diskutere saken offentlig. (AP)

Det er indikasjoner på at raketten som traff en landsby i den østlige delen av Polen, var en luftvernrakett fra Ukraina. Det sa USAs president Joe Biden til ledere fra G7, EU og Nato på et hastemøte tidlig onsdag morgen, etter hva det tyske nyhetsbyrået DPA kjenner til.

Møtet ble holdt bak lukkede dører, og lite av det som ble sagt der har kommet fram. (NTB)

Tirsdag kveld meldte den polske journalisten som først rapporterte om rakettnedslaget i Przewodow, at raketten mest sannsynlig var rester av et russisk missil, skutt ned av ukrainsk luftvern.

Maner til ro

Både Frankrike og Polen har tatt til orde for å avvente den videre etterforskningen før noen endelige konklusjoner trekkes.

Polens president Andrzej Duda var forsiktigere da han kommenterte saken. Han sa at man ikke kan vite med sikkerhet hvor raketten kom fra, hvem som skjøt den opp eller hvor den var produsert. Mest sannsynlig var den russiskprodusert, men det gjenstår å få det bekreftet, uttalte Duda.

– Det er logisk at vår tilnærming til spørsmålet skjer med ytterste forsiktighet. Mange land har samme typen våpen, så identifisering av hvilken rakettype det er, vil ikke nødvendigvis identifisere hvem som sto bak, står det i en uttalelse fra den franske presidenten Emmanuel Macrons kontor.

Macrons kontor advarer om betydelig risiko for eskalering. (NTB)

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.