Dagbladet innrømmer på lederplass at det er mulig at det kanskje ikke var en israelsk rakett som rammet  Al-Ahli-sykehuset 17. oktober. Men dette betyr ikke noe, siden Israel har skylden uansett.

Gårsdagens leder i Dagbladet starter med å fortelle i detalj om det som skjedde på sykehuset. Hamas hevder at 471 mennesker ble drept.

Lederskribenten må innrømme at både amerikansk og fransk etterretning mener det er mest sannsynlig at raketten ble skutt ut av palestinerne selv. Israel Defense Forces har helt fra starten av hevdet at det dreide seg om en rakett avfyrt av Islamic Jihad med Israel som mål.

Det kan være sant, og det kan være galt. Men selv om det eventuelt ikke skulle være sant at Israel siktet på sykehuset for å spre mest mulig palestinsk død, så er det Israel som må bære ansvaret for døden ved sykehuset.

Hvordan kommer Dagbladet til en slik konklusjon? Jo, de sammenligner dette med raketten som landet i Polen for rundt et år siden. Kiev anklaget russerne, men det tok bare noen timer før det ble kjent at det var en ukrainsk luftvernrakett som traff polsk jord.

Russland fikk likevel ansvaret for raketten som landet i Polen, fordi det var på grunn av Russlands krig og angrep i hele Ukraina at ukrainerne sendte av gårde sin luftvernrakett. Russland fikk med rette ansvaret for døden i grenseland.

For den angripende part må bære ansvaret, skriver Dagbladet.

Men akkurat som i Polen er det den angripende part – denne gangen Israel – som må ta ansvaret for terroren ved Al-Ahli-sykehuset i Gaza.

Har Dagbladet allerede fortrengt hva som skjedde 7. oktober? Vet ikke Dagbladet at Israel i utallige år har vært utsatt for en rekke rakettangrep fra både Hamas, Islamic Jihad og Hizbollah?

I tillegg har Israel i flere tiår levd med palestinsk terror.

Etter grusomhetene 7. oktober er det uten tvil Hamas som er den angripende part i dette tilfellet. De holder dessuten fortsatt over 200 gisler på Gaza-stripen. Disse ble kidnappet inne i Israel.

Det å sammenligne en luftvernrakett med raketten som traff sykehuset, må nesten beskrives som ren og skjær dumskap. Førstnevnte brukes for å beskytte sin egen befolkning. Hamas bruker sin egen befolkning som menneskelige skjold.

Å sammenligne Ukraina med Gaza er også totalt meningsløst. Ukraina ble invadert uten å ha utført angrep og terror på russisk jord. Hamas har som nevnt utført rakettangrep og terror mot Israel i årevis.

Rakettene til Hamas og Islamic Jihad brukes i målrettede angrep mot sivile mål i Israel. Rundt en tredjedel av disse rakettene kommer ut av kurs og treffer helt andre mål enn planlagt. Dette rammer befolkningen på Gaza-stripen.

Jeg vet ikke om Dagbladet har lederskribenter, men uansett må ansvarlig redaktør stå til ansvar for alle lederartikler. Dette betyr Frode Hansen, som tok over redaktørrollen etter at Alexandra Beverfjord tidligere i år forlot Dagbladet for å bli konserndirektør i Aller Media.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.