Hamas-aktivister gjør seg klar til nye angrep mot Israel. Foto: Reuters/Suhaib Salem.

Etter å ha avfyrt over 4300 raketter mot sivile mål i Israel, har terrororganisasjonen Hamas nå tatt seg en pause. De bygger opp arsenalet av raketter for neste angrep.

Regnet av raketter fra Gaza-stripen skapte store materielle ødeleggelser i Israel. I all hovedsak var det sivile mål som ble rammet, da terroristene i Hamas ikke gjør noe forsøk på å fokusere på militære mål.

Den norske organisasjonen Miff beretter om skadene i Israel, og siterer Tsjekkias utenriksminister, som nylig besøkte landet:

– Jeg er målløs etter å ha sett ødeleggelsene og terroren som Israel er blitt utsatt for, sa den tsjekkiske utenriksministeren Jakub Kulhanek da han besøkte et ødelagt boligbygg i Petah Tikva, skriver Times of Israel.

12 mennesker skal ha blitt drept av rakettene i Israel. Det er flere enn palestinske raketter har drept i tidligere angrep, noe som skyldes at rakettene nå er kraftigere og mer langtrekkende. De er i stor grad levert av et annet terrorregime, nemlig Iran.

Tallet på døde israelere er likevel lavere enn antallet døde på Gaza-stripen. Der skal det ifølge palestinske kilder være 242 drepte.

Forskjellen i antallet døde skyldes i stor grad at Israel har et omfattende nettverk av tilfluktsrom for sine innbyggere, mens terror-regimet i Gaza ikke har brukt en krone på å bygge slikt.

Det har også vært nevnt ved en rekke anledninger at en viss andel av de palestinske rakettene ikke fungerer som de skal, og lander på eget territorium i stedet for å nå frem til Israel. Dette skal ha medført et antall døde palestinere. The Times er blant flere medier som har omtalt dette. Norske medier har styrt langt unna å nevne et slikt moment.

Etter at det ble inngått våpenhvile 21. mai, skal Israel være i full gang med å utbedre skader og gjenoppbygge. På Gaza-stripen har imidlertid regimet et annet fokus, ifølge Miff:

Hamas er allerede i full gang med å gjenoppbygge sitt massive arsenal av raketter, så de er klare til å angripe Israel igjen ved neste krig, ifølge iranske medier. Hamas skal ha kunngjort til iranske medier at de har gjenopptatt produksjonen av raketter etter at den siste runden med konflikten tok slutt, skriver Miff,

og fortsetter:

Hamas fortalte sine iranske støttespillere at «våre produksjonslokaler og fabrikker har gjenopptatt produksjonen av tusenvis av raketter».

Iranske ledere hadde flere ganger kontakt med Hamas mens kamphandlingene mot Israel pågikk. De skal ha kommet med råd og støttet deres kamp mot Israel. Hamas har offentlig takket Iran for støtten.

Miff går nærmere inn på de betydelige våpenressursene Hamas disponerer:

Hamas har rundt 15.000 raketter, i tillegg til at Islamsk Jihad har mange. Enkelte raketter skal ha en rekkevidde på 250 kilometer. De fleste rakettene har iransk teknologi. Noen er også produsert i Iran, skriver Jerusalem Post.

Norske myndigheter har tatt avstand fra krigshandlingene, og utenriksminister Ine Søreide fremstiller det som om «begge parter har like mye skyld».

– Jeg er bekymret for at ytterliggående krefter på begge sider over tid har fått for stort spillerom, sier hun blant annet i en uttalelse på Regjeringen.no.

Hun har ikke kommentert hvordan Hamas bruker milliarder på angrepsvåpen rettet mot Israel, i stedet for å utbedre forholdene for egen befolkning i Gaza.

Norge vil nå tvert imot øke bistanden til regimet med 30 millioner kroner. Dette er ment som humanitær bistand, men vil i praksis gi Hamas-styret mer penger til overs for å kunne ruste opp med nye raketter fra Iran.

Lite tyder på at noen fredelig løsning er i vente med det første.

Les også: Palestinske rakettangrep er blitt mer dødelige: To kvinner drept i Israel

Boken som gir et annet syn på konflikten enn du får i de store mediene. Bør leses! 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.