Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at eksplosjonen i Polen tirsdag sannsynligvis var en ukrainsk luftvernrakett brukt for å skyte ned russiske raketter.

Mange  kom raskt til konklusjonene etter at en rakett rammet polsk jord i går. Latvias forsvarsminister Artis Pabriks skrev på Twitter:

– Det kriminelle russiske regimet avfyrte missiler som ikke bare var rettet mot ukrainske sivile, men som også landet på Nato-territorium i Polen.

To personer ble drept i det som nå virker å ha vært et rent uhell. Det er ingen indikasjoner på at dette var resultatet av et overlagt angrep, sier Stoltenberg.

– Våre innledende analyser viser at hendelsen sannsynligvis var forårsaket av ukrainske luftvernraketter som ble avfyrt for å skyte ned russiske raketter, sier Stoltenberg.

– Men la meg være tydelig: Dette er ikke Ukraina sin feil. Russland har det fulle ansvaret mens de fortsetter med sin ulovlige krig, legger han til. (NTB)

Stoltenberg mener at eksplosjonen i Polen viser hvilken fare den pågående krigen i Ukraina skaper. Russlands president Putin har det hele og fulle ansvaret, sier Nato-sjefen.

– Det skjedde samtidig som Putin lanserte en ny bølge rakettangrep på ukrainske byer, som rammet infrastruktur og sivile ukrainske mål. Det er i seg selv en farlig situasjon.

Stoltenberg bekrefter samtidig at Polen ikke har bedt om et artikkel 4-møte.

Artikkel 4 utløses når et Nato-land mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet. Etter at raketten traff polsk territorium i går, varslet Polen at de vurderte å utløse artikkel 4.

Onsdag bekrefter Stoltenberg at Polen ikke har bedt om et slikt møte, da de foreløpige undersøkelsene viser at det trolig var en ukrainsk luftvernrakett som forårsaket eksplosjonen i Polen.

Stoltenberg innrømmer at også han mottok nyheten med bekymring.

– Vi ble bekymret da vi fikk meldingene i går og først og fremst lei oss for at det var to dødsfall, sier Stoltenberg.

Han understreket dog at Nato er forberedt på slike hendelser, først for å forhindre at slike ting skjer. Men forsvarsalliansen er også opptatt av at uhell ikke skal føre til eskalering.

Les også:

Raketten som traff Polen, kan ha vært ukrainsk

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.