Tidligere i kveld kom nyheten om at en russisk rakett hadde slått ned på polsk side av grensen tirsdag. To mennesker skal ha mistel livet. Russlands forsvarsdepartement kaller påstandene for en provokasjon.

Foreløpig er hendelsen ikke bekreftet fra Nato eller fra polske myndigheter. Men regjeringen i Latvia sier også at russiske raketter har truffet Polen. Lokale medier melder at to personer skal ha blitt drept i en eksplosjon forårsaket av raketter på avveie i landsbyen Przewodów, som ligger drøyt 6 kilometer fra den ukrainske grensa.

Latvias forsvarsminister Artis Pabriks skriver på Twitter:

– Det kriminelle russiske regimet avfyrte missiler som ikke bare var rettet mot ukrainske sivile, men som også landet på Nato-territorium i Polen.

Forsvarets operative hovedkvarter følger nøye med på situasjonen.

– Som dere vet følger vi situasjonen nøye, sier Thomas Gjesdal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Tormod Heier er professor ved Stabsskolen. Han beskriver hendelsen som en veldig alvorlig eksalering.

– Det er en veldig alvorlig eskalering og det sier noe om hvor presset og sårbar Putin er og hvor mye han er villig til å risikere for Ukraina. Putin er villig til å gå mye lenger i risiko enn Vesten og rammer Vesten der de er mest sårbare, nemlig samholdet, sier Tormod Heier, professor ved Stabsskolen, til NTB.

– De polskrussiske grenseområdene er grisgrendte strøk, så det er mistenkelig at missilene treffer landsbyer der det bor folk i stedet for åpne landskaper. Så det store spørsmålet er om det er en overlagt handling.

– Det vil være den største krisen Nato har stått overfor etter den kalde krigens slutt. Det er fordi russiske missiler har krenket et Nato-lands territorium og drept Nato-lands innbyggere.

Men Russlands forsvarsdepartement kaller påstandene for en provokasjon, og benekter at de sto bak angrepet. De benekter også at bilder fra åstedet viser russiske våpen.

– Uttalelser fra polske medier og embetsmenn om at russiske raketter skal ha slått ned i området rundt landsbyen Przewodov, er en bevisst provokasjon for å eskalere situasjonen. Ingen angrep ble gjennomført mot mål nær den ukrainsk-polske grensa, sier forsvarsdepartementet ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Pentagon sier at til New York Times at de ikke har full kontroll over hva som har skjedd i skrivende stund.

Brig. Gen. Patrick S. Ryder said that the Defense Department was aware of media reports saying that two Russian missiles had landed in Poland, but said that U.S. defense officials had no corroborating information.

Det hevdes at bilder fra åstedet viser en missil av typen S-300. Dette gir oss ikke så mye informasjon, siden både Ukraina og Russland bruker dette våpenet. Ukraina bruker S-300 som luftvernskyts.

Russerne skal i en lengre periode også brukt S-300 mot bakkemål. Det sies også at S-300 er svært upresise våpen brukt mot bakkemål, men dette er foreløpig ubekreftet av undertegnede.

Les også:

Russisk rakett slo ned på polsk side – to drept


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.