35 mennesker ble drept da Israel bombet et mål i Rafah natt til mandag, sier Hamas. Et Hamas-anlegg, sier Israel. Men NRK bruker begrepet «palestinske myndigheter», hvilket vanligvis er begrepet om myndighetene på Vestbredden. Norske medier setter Hamas over Israel og hvitvasker dem som «helsemyndigheter».

– Et IDF-angrep traff et Hamas-anlegg i Rafah hvor flere sentrale Hamas-terrorister var. Angrepet blir gjennomført mot legitime mål i henhold til folkeretten, med bruk av presisjonsvåpen og på bakgrunn av nøyaktig etterretning som indikerte Hamas-bruk av området, heter det i en melding fra det israelske militæret (IDF).
Palestinske leger opplyste tidligere søndag kveld til nyhetsbyrået AP at minst 22 mennesker er drept. Kort tid senere opplyste Gaza-regjeringens pressekontor at dødstallet var steget til 30. (NTB)

Også begrepet «Gaza-regjeringen» er problematisk. Det har ikke vært valg på Gaza-stripen siden 2006. Israel har en demokratisk valgt regjering. Gaza styres av en salafistisk variant av islam som åpent sier de vil utslette nabostaten og drepe dets innbyggere – en vesentlig forskjell.

Søndag skjøt Hamas for første gang siden januar raketter mot Tel Aviv, nettopp fra Rafah.

IDF gir presise opplysninger om hvem de tok ut: to senior Hamas-kommandanter som driver terror på eller fra Vestbredden. Hvis terrorister gjemmer seg blant sivile, er de legitime mål.

Sjefen for Hamas’ såkalte hovedkvarter på Vestbredden og en annen topptjenestemann i terrorgruppen ble drept i kveldens israelske luftangrep i Rafah, ifølge IDF.

Hovedkvarteret på Vestbredden er en Hamas-enhet som har ansvaret for å fremme angrep mot Israel fra eller på Vestbredden.

Yassin Rabia, lederen for hovedkvarteret på Vestbredden, og Khaled Najjar, et annet høytstående medlem av enheten, ble drept i angrepet i Tel Sultan-området, nordvest i Rafah, opplyser IDF. Ifølge Hamas’ helsemyndigheter drepte angrepet rundt 35 mennesker.

IDF sier at angrepet ble utført på grunnlag av «presis etterretning».

Ifølge IDF «administrerte Rabia alle de militære avdelingene i hovedkvarteret på Vestbredden … var involvert i overføring av midler til terrorformål og ledet angrep utført av Hamas-agenter» på Vestbredden.

IDF sier også at Rabia selv begikk flere dødelige angrep i 2001 og 2002 der israelske soldater ble drept.

Najjar var involvert i å lede skyteangrep og andre terroraktiviteter på Vestbredden, og var også involvert i å kanalisere midler til Hamas-agenter, sier militæret.

Najjar utførte også flere angrep mellom 2001 og 2003, ifølge IDF, der han drepte sivile og drepte og såret soldater.

De to hadde gjemt seg i en teltleir der det brøt ut brann som tok livet av sivile. Det hvite hus sier de undersøker hva som skjedde.

Hamas kaller det en «massakre» og oppfordrer til en storming av Israel.

 

https://www.timesofisrael.com/liveblog-may-26-2024/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=norway-hands-papers-for-recognition-of-palestinian-state-to-pa-prime-minister

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.