Området utenfor al-Ahli sykehuset på Gazastripen etter eksplosjonen. Foto:  AP Photo/Abed Khaled

Nå sier også kanadiske myndigheter at det høyst sannsynlig ikke var Israel som sto bak eksplosjonen ved Al-Ahli-sykehuset på Gazastripen.

I likhet med blant annet myndighetene i Frankrike og USA har Canada kommet frem til at eksplosjonen ved sykehuset på Gazastripen ikke kan ha vært forårsaket av Israel.

NTB melder om saken.

Forsvarsdepartementet i Ottawa viser til en analyse utført av landets militære etterretningstjeneste, der det heter at analyser tyder på at Israel med stor sannsynlighet ikke sto bak.

Det er mer sannsynlig at sykehuset ble rammet av en rakett på avveie som ble avfyrt fra Gazastripen, ifølge departementet. Analysen er basert på både åpne og lukkede kilder.

Ifølge Canada er vurderingen basert på en analyse av skadene som eksplosjonen forårsaket, samt hvilken retning eksplosivene kom fra.

Ikke minst har selve eksplosjonskrateret stått sentralt i de ulike undersøkelsene, og flere eksperter har påpekt at dette ikke tyder på bruk av noen israelsk rakett eller artillerigranat.

Dette føyer seg inn i en økende rekke med sammenfallende konklusjoner, også fra parter som vanligvis ikke er kjent for å «løpe ærend» for Israel, heller tvert imot.

Terrorgruppen Hamas var raskt ute med å hevde at Al-Ahli-sykehuset ble rammet av et israelsk angrep. Det førte til en umiddelbar storm av reaksjoner, der ikke minst en rekke vestlige medier nærmest ukritisk videreførte påstandene fra Hamas.

Norske medier sluttet seg til, og det ble fremstilt som et faktum at Israel nå hadde bombet et sykehus.

Det ble også påstått at flere hundre var døde i angrepet.

Det oppsto raskt store demonstrasjoner mange steder i verden, der skarer av palestinavenner og muslimer tok til gatene i fordømmelse av Israel. Dette var grupper som i stor grad var tause da de bestialske Hamas-angrepene og massedrapene på sivile israelere ble omtalt få dager tidligere.

Israel på sin side avviste påstandene om at de sto bak angrepet på sykehuset. De anklaget Islamsk hellig krig for et mislykket angrep mot Israel, som i stedet rammet sykehuset. Israelerne stilte også spørsmål ved de oppgitte tapstallene.

Stadig flere eksperter har nå konkludert med at Israel ikke sto bak angrepet. Se også Documents sak under.

De som fortsatt anklager israelerne for å stå bak, lener seg i hovedsak på at dette er noe som hevdes fra Hamas. Det er knapt noen beviser av noen tyngde som peker i den retning. Dette er nå blitt en sak der påstander står mot beviser.

Likevel nøler store vestlige medier, blant annet norske, med å peke på Hamas som den skyldige part. I stedet sies det at det er «uavklart».

Heller ikke Norges utenriksminister Espen Barth Eide har klart å være tydelig i saken.

FNs menneskerettskontor har bedt om en internasjonal og uavhengig granskning av hendelsen. Mange vil mene at det per i dag allerede foreligger et stort antall slike, og at de har konkludert temmelig utvetydig.

Ikke alle er like trygge på de undersøkelser som her vil bli gjort av et tradisjonelt svært Israel-kritisk FN.

Les også: 

Bekreftet: Raketten som traff sykehuset i Gaza, ble avfyrt av Hamas

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.