Skadede palestinere på sykehus i Gaza City den 17. oktober 2023. Foto: Abed Khaled / AP / NTB.

Er norsk presse i ferd med å etablere seg som en propagandakanal for Hamas – og IS? Da de første rapportene kom fra Israel forrige lørdag med meldinger om halshuggede barn, ble dette også gjengitt i norske medier.

Men det gikk ikke lang tid før «faktisk.no» kom på banen med at disse opplysningene ikke hadde blitt bekreftet. Dette gjorde at flere medier endret sine artikler. Siden er bekreftede opplysninger og bilder publisert, uten at «faktisk.no» har rettet sitt eget dementi.

Tirsdag publiserer vestlig presse inkludert NRK (NTB) en melding i fra Hamas om at Israel (IDF) har bombet et sykehus i Gaza, med over 500 døde. Og den muslimske verden begynner umiddelbart å koke!

VG tar Hamas’ ord for god fisk:

Hverken NRK eller noen annen europeisk nyhetsformidler setter spørsmålstegn ved om dette stemmer. Og «faktisk.no» kommer ikke på banen. IDF melder at de undersøker saken.

Klokken 20.00 lokal tid (19.00 her) begynner raketter i hopetall å falle ned over Israel fra Gaza som en jevn strøm. Det er snakk om flere hundre raketter fra Askhelon i sør til central district og Tel Aviv-området. Kan det være en av disse som kom på avveie?

(For øvrig har dette nå blitt en daglig greie, på samme tidspunkt, med et rakettregn over Israel, og vestlig presse nevner det knapt lenger.)

I går kunne de samme nyhetsformidlerne melde om et israelsk rakettangrep mot den samme veien IDF hadde instruert sivilbefolkningen på Gaza til å følge sørover. Og Igjen «sto Israel bak». Og igjen var det sivile som ble drept. Den publiserte videoen av eksplosjonen ble plukket fra hverandre ned til 30 ms før eksplosjonen. Det ble da avdekket at det ikke var noen rakett som forårsaket eksplosjonen, men en ladning inne i bilen.

Det kommer tirsdag kveld rapporter fra Israel som sier at angrepet på sykehuset var en rakett fra Islamic Jihad på vei til Israel.

Å la seg bruke i en slik propagandakrig på vegne av et terrorregime er så nedrig at det ikke lar seg beskrive. Eller er man så sikker på at man står på den rette siden av historien, slik som våre hovedstadsmedier under 2. verdenskrig?

Onsdag kommer Biden til Israel, og det er viktig for både Iran og deres proxyer Hamas, Islamic Jihad og ikke minst Hezbollah å forsøke å stikke kjepper i hjulene for dette møtet!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.