Israelske raketter har truffet mål i Iran, bekrefter amerikanske myndigheter. Det meldes om eksplosjoner ved flyplassen i Isfahan.

De første meldingene i morgentimene fredag tydet på at Israel gikk til angrep med en miks av droner og missiler, tilsvarende Irans angrep på Israel forrige helg.

Noe senere la den Israel-fiendtlige talsmannen for det iranske romfartsbyrået, Hossein Dalirian, ut meldinger på X om at det ikke er blitt brukt missiler og at Iran ikke er blitt angrepet utenfra. Ingen kilder oppgis, men meldingene blir videreformidlet av nyhetsmedier verden over.

Frem til dette øyeblikk har det ikke vært luftangrep fra utenfor grensene til Isfahan eller andre deler av landet, og de har kun gjort et mislykket og ydmykende forsøk på å fly quadcoptere, og quadcoptrene er også skutt ned.

Amerikanske mediers nyhetsmeldinger er ikke sanne (Hossein Dalirian, oversatt fra farsi)

Quadcopterne Dalirian refererer til er små droner med fire propeller.

Det var ABC News som først fikk bekreftet angrepet av en amerikansk tjenestemann rundt klokken 03.30 norsk tid.

Samme kanal kunne for noen dager siden melde at Israel denne uken har gjort klar til angrep på Iran minst to ganger, for så å avbryte.

Gjengjeldelsen kommer bare fire dager før den jødiske høytiden pesach begynner. Amerikanske kilder har tidligere gått ut med spekulasjoner om at et israelsk angrep først ville komme etter høytiden.

Angrepet skjedde også bare noen få timer etter at CNN torsdag publiserte et intervju med den iranske utenriksministeren Amir-Abdollahian, som lovet at Irans neste svar vil bli «øyeblikkelig og på maksimalt nivå» hvis Israel angriper.

De første meldingene om eksplosjoner kom i forbindelse med at flyselskapene Emirates og FlyDubai ble omdirigert mens de var i iransk luftrom. Det ble da hørt eksplosjoner fra området ved den internasjonale flyplassen i Isfahan.

Statlig iransk TV melder noe senere at det er den lille byen Qahjavaristan like ved flyplassen som er truffet.

Området ligger 350 kilometer fra hovedstaden Teheran og har en viktig base for det iranske luftvåpenet. Noen av anleggene for urananrikelse til landets atomvåpenprogram ligger også i nærheten. Blant disse er det underjordiske anlegget Natanz, som flere ganger tidligere er blitt sabotert av det som mest sannsynlig er israelsk etterretning. Ifølge iransk TV fredag morgen er ingen atomanlegg truffet.

Jerusalem Post skriver ifølge NTB at det er kommet meldinger fra lokale, ikke navngitte kilder om eksplosjoner også i Suwayda sør i Syria og i Bagdad-området og Babil i Irak.

Nyhetsbyrået Mehr melder at flyvninger til Teheran, Isfahan og Shiraz og flyplassene vest, nordvest og sørvest i Iran har blitt innstilt. Alle flygninger via den internasjonale lufthavnen i Teheran er foreløpig innstilt fram til klokken 9 fredag morgen.

Også statlig fjernsyn i Iran melder at det er hørt kraftige eksplosjoner nær Isfahan.

Den iranske revolusjonsgarden skal ha lagt ut denne videoen (nedenfor) som angivelig viser at israelske raketter blir skutt ned av luftvern. Det skal også ha blitt skutt ned flere droner i området rundt Isfahan-flyplassen, melder The Telegraph.

Det israelske forsvaret IDF har foreløpig ikke ønsket å kommentere angrepet.

Israel har varslet angrep mot Iran som svar på Irans drone- og rakettangrep mot Israel forrige helg. Det var Irans første direkte angrep mot Israel noensinne.

Iranske myndigheter uttalte at angrepet, som besto av rundt 300 droner og raketter, var gjengjeldelse for et israelsk luftangrep mot Irans konsulat i Syrias hovedstad Damaskus tidligere i april.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.