Norsk Sykepleierforbund oppfordrer sine medlemmer til å bruke sørgebånd på jobb. Dette kom dagen etter at norske medier slukte Hamas-propagandaen og anklaget Israel for angrep mot et Gaza-sykehus, skriver Conrad Myrland, som er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred.

Onsdag 18. oktober kl. 15.48 publiserte Norsk Sykepleierforbund en oppfordring til sine medlemmer om å bruke sørgebånd på jobb, skriver Conrad Myrland på nettsiden til Med Israel for fred (MIFF):

– Dette kom dagen etter at norske medier slukte Hamas-propagandaen og anklaget Israel for angrep mot et Gaza-sykehus. 500 mennesker ble drept, sa Hamas.

– Senere viste det seg at eksplosjonen skyldtes en rakett avfyrt av Islamsk Jihad og at dødstallene antakeligvis var rundt 50.

Skjermbilde: Facebook. Norsk Sykepleierforbund.

Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre, reagerer på Sykepleierforbundets utspill og aksjon og skriver:

– Jeg vil tro at noen i Palestinakomiteen har greid å kapre Norsk Sykepleierforbund.

Riv av de sorte båndene snarest!

Tirsdag 24. oktober sendte Rødner en e-post til NSF. MIFF har gjengitt den i sin helhet:

– Vi er helt enige i at angrep på sykehus ikke skal forekomme. Men hvorfor kommer denne kampanjen med sørgebind akkurat nu? Sykehus i Ukraina har med vilje blitt bombet en lang rekke ganger uten noen tilsvarende reaksjon. Det som åpenbart har utløst aksjonen, er Hamas’ løgn om at Israel hadde bombet et sykehus i Gaza og at 500 var drept. Det viste seg tidlig at det hele skyldtes en rakett fra Islamsk Jihad som feilet.

– Altså en ulykke, men raketten var ment å drepe i Israel, uten at det ser ut til å berøre NSF. Heller ikke røres NSF av at over 1.300 mennesker ble myrdet i kaldt blod, 200 bortført og hundrevis av mennesker skadet. Alt dette fører til voldsomme belastninger på deres kolleger i Israel, men uten at dere sier noe. Jeg vil tro at noen i Palestinakomiteen har greid å kapre NSF til noe som blir forstått som et angrep på Israel, selv om det skjules bak generelle formuleringer.

– Jeg vil sterkt oppfordre dere til å holde dere unna slike kampanjer som er ment å stigmatisere. Jeg vil sterkt oppfordre dere til ikke å la dere rive med og politisere det fine og viktige yrket deres. Riv av de sorte båndene snarest!

De stolte på påstander fra en terrororganisasjon 

En sjekk på Facebook-siden til NSF eller i Tidsskriftet Sykepleien viser ingen oppfordring til å bruke sørgebånd på jobb eller støtteerklæringer for Israel etter terrorangrepet den 7. oktober.

Forbundet har to innlegg til om sykehuset i Gaza, men ingen oppdateringer om hvem som sto bak, eller status på de skadde og drepte som de bærer sørgebånd for.

Skjermbilde Facebook.

Skjermbilde Facebook.

For seks dager siden skrev The Jerusalem Post at dødstall ved sykehuset i Gaza er sterkt overdrevet. Hamas hevdet at 471 mennesker ble drept på sykehuset, men uavhengige etterretningskilder sier at tallet var nærmere 10–50.

CNN skriver at ifølge informasjon fra amerikansk etterretning antas det at mellom 100 og 300 ble drept.

Samme dag publiserte Sykepleien.no oppfordringen om å bruke sørgebånd på jobb og skrev at Hamas meldte om at 500 mennesker er drept:

– Tirsdag meldte Hamas om at 500 mennesker er døde etter et angrep mot Al-Ahli Arabi-sykehuset på Gaza. Som en reaksjon på angrepet har Norsk Sykepleierforbund (NSF) onsdag startet en støttekampanje, som går ut på at helsepersonell over hele landet tar på seg sørgebånd.

– Tanken er å skape oppmerksomhet rundt den sårbare situasjonen man har som helsepersonell. Det er helt uakseptabelt å angripe helseinstitusjoner, sier Bård Eirik Ruud, fylkesleder for NSF i Oslo.

Hverken Sykepleien.no eller NSF har oppdatert dødstallene eller informasjon om at det var Hamas som var ansvarlig for bombingen av sykehuset. Til og med liberale New York Times beklager og innrømmer at de stolte på påstander fra Hamas i dekningen av angrepet på sykehuset i Gaza.

NSF tar ikke sider i krigen

I kommentarfeltet på Facebook hevder NSF at de ikke velger side i krigen:

Dette er ikke en støtteerklæring for en av sidene, men standpunkt MOT angrep på helseinstitusjoner, helsepersonell og pasienter. Bombing av sykehus er uakseptabelt uansett hvem som er ansvarlig.

Hilsen Norsk Sykepleierforbund.

Tidsskriftet Sykepleien utgis av Norsk Sykepleierforbund. I går publiserte de en artikkel med tittelen Norsk sykepleier og helseforskere med kraftig opprop for Gaza i The Lancet:

I helgen publiserte tidsskriftet The Lancet den norske sykepleieren og førsteamanuensis ved VID sitt opprop for Gaza. Flere norske og internasjonale helseforskere har skrevet under.

Søndag 22. oktober publiserte det medisinske tidsskriftet The Lancet et forskeropprop hvor den kritiske helsesituasjonen for befolkningen på Gaza-stripen tas opp.

Som hovedforfatter står Abdallah Abudayya. Han underviser til daglig i sykepleie ved VID vitenskapelige høyskole. Han er velkjent i sykepleiekretser og har skrevet flere fagartikler i Sykepleien.

Gi palestinerne deres rettigheter nå

Sykepleien har intervjuet Abudayya, og han forteller hva de håper å oppnå med dette oppropet:

– Krigen må stoppes med en gang. Bombingen må stoppes. Invasjonen må stoppes. Palestinerne må få sin frihet tilbake. De internasjonale hjelpeorganisasjonene må få levere nødhjelp.

Han ønsker at det norske og internasjonale samfunnet snakker høyt om krigen. Som palestiner mener han uttrykk og handlingene fra den israelske statsministeren er helt forkastelig:

– Gi palestinerne deres rettigheter nå, sier Abudayya på telefon til Sykepleien.

Tidsskriftet Sykepleien presiserer at de inntar en nøytral posisjon med hensyn til territorielle krav i konflikten og tilstreber å ha en nøytral dekning.

Jødenes lidelser vekker ikke engasjement

Conrad Myrland skriver til slutt i MIFF:

– Tidligere i konflikten har raketter fra Gaza rammet sykehus i Israel, uten at det har vekket engasjement i norske medier eller norske sykepleiere. Etter 7. oktober-massakren er Israel blitt angrepet med over 7.500 raketter.

– Dersom det ikke var for et effektivt israelsk rakettforsvar, ville dette gitt enormt store tap for pasienter, helsepersonell og andre mennesker i Israel.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.