Fra fjorårets finale i Eurovision Song Contest i Liverpool. Foto: Heiko Junge / NTB

Flere norske artister krever utestenging av Israel i Eurovision Song Contest. De er ikke like opptatt av å stanse Hamas-terroren mot Israel.

Den såkalte palestina-saken har tradisjonelt vært en av de saker der den norske kultureliten har engasjert seg.

Krigen som nå pågår i Gaza, som følge av Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, har dermed brakt en rekke kulturprofiler på banen, ikke minst musikkartister.

Deres sinne er i all hovedsak rettet mot Israel.

Omtrent 300 norske artister har nå skrevet under et opprop mot deltakelse i et Eurovision så lenge Israel deltar.

Artister som Åge Aleksandersen, Karpe, Dagny, Aurora og Sondre Justad er blant dem som har undertegnet oppropet, skriver VG.

NTB melder om saken.

Oppropet omkring dette engasjementet er som klippet ut av et flygeblad fra Palestina-komiteen, og bærer i liten grad preg av særlig nyansering og helhetssyn på det som foregår:

«Vi kan ikke stå passive og se på at et land som begår grove krigsforbrytelser mot et innesperret folk blir invitert med på en felles feiring av musikk, mangfold og samhold. Vi oppfordrer NRK på det sterkeste til å stå opp for utestengelse av Israel i årets Eurovision», står det blant annet i oppropet.

Eksempelvis vil mange stusse over at musikkartister ikke nevner massakren Hamas utførte på ungdommer som befant seg nettopp på en musikkfestival i Israel den 7. oktober. Her ble unge jenter og gutter drept på til dels bestialsk vis.

Det er laget en dokumentar fra grusomhetene som fant sted på denne festivalen, se artikkel under.

Hadde noen av disse norske artistene tilfeldigvis befunnet seg der, ville de neppe vært i Norge og protestert mot Israel i dag. De hadde vært heldige om de hadde overlevd.

Videre kritiseres EBU, som arrangerer Eurovision, for å bidra til normalisering av krigsforbrytelser ved å tillate Israels deltakelse i konkurransen.

Det er artistene Marte Wulff og Marthe Valle, som leder an i oppropet.

Sistnevnte har vært såkalt palestina-aktivist i en årrekke, og har blant annet vært kritisk til norsk presses dekning av Midøsten. Hun mener pressen ikke går langt nok i å støtte palestinerne, og at dette dermed er “ubalansert”.

Les også: 

«The Party is Over» – dokumentar fra massakren på musikkfestivalen Supernova

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.