Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Jan Langhaug / NTB / POOL

Regjeringen skal ikke blande seg inn i spørsmålet om Israels deltakelse i Eurovision, slår statsministeren fast. Han avviser SVs krav om en NRK-avklaring.

SV og og enkelte andre partier (primært Rødt og MDG) har alliert seg med de mest ekstreme, pro-palestinske krefter, og krever den ene sanksjonen etter den andre mot Israel.

I går avviste Stortinget med klart flertall kravene om offisielle sanksjoner fra Norge mot Israel. Se artikkel om dette under.

Men SV gir seg ikke. Nå vil partiet at den norske regjeringen skal blande seg inn i spørsmålet om Israels deltakelse i  musikkfestivalen Eurovision.

Statsminister Støre avviser SVs forslag  nokså kontant, ifølge NTB.

– Det er NRK og Eurovisions ansvar å finne en løsning på dette. Det er ikke noe vi skal inn i fra regjeringens side, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

SV vil at regjeringen må gi beskjed til NRK om at statskanalen står «fritt til å jobbe for en utestengelse av Israel fra årets finale i Eurovision Song Contest».

Støre ønsker ikke å blande seg inn i saken i det hele tatt. Han vil ikke ha noen mening om Israels deltakelse i den populære sangkonkurransen.

– Det er noe jeg mener NRK som medlem av Eurovision må vurdere, i forhold til den linjen de har med å bruke kulturarrangementer for å ytre politiske meninger, sier Støre.

– Skjønner engasjementet

Flere Israel-kritikere har tatt til orde for at landet må utestenges fra Eurovision-finalen i Malmö i mai som følge av krigføringen i Gaza. en krig Israel ble påført gjennom et bestialsk terrorangrep mot landet 7. oktober.

NRK har på sin side sagt at de ikke kan ta initiativ til en kulturboikott, og at det eventuelt er Stortinget eller regjeringen som må bestemme det.

– Det har ikke Stortinget eller regjeringen fremmet eller bestemt, påpeker Støre.

Dermed er etter alt å dømme den saken lagt død.

Støre sier at han forstår at folk engasjerer seg i krigen, men stiller seg tvilende til de virkemidler som foreslås fra ulike hold:

– Jeg skjønner engasjementet som er under denne fryktelige krigen som forgår, og de lidelsene den skaper. Så er det noen som mener at å foreslå boikott og sanksjoner, er svaret som tilsynelatende skal gi resultater. Jeg stiller spørsmål ved om det uten videre leder til at det blir slutt på krigføringen i Gaza. Det må man tenke gjennom, sier han.

Støre vil heller ikke ha noen formening om hvordan det norske bandet Gåte, som representerer Norge i festivalen, skal forholde seg til Israels deltakelse.

Regjeringen har generelt vært avvisende til sanksjoner, og mener det er mer til skade enn til hjelp for Norges diplomatiske bidrag for å få slutt på krigen.

Men de påpeker ikke hvor urimelig det vil være å utøve sanksjoner mot landet som først ble utsatt for terrorangrep, og siden har forsøkt å ta et oppgjør mot den gruppen som begikk udåden 7. oktober.

Les også:

Bredt flertall i Stortinget sier nei til boikott og sanksjoner mot Israel

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.