– Nok er nok. Muslimer i Norge er oppgitt over å bli forskjellsbehandlet. Har du og andre vestlige ledere ansvar for ikke å ha satt klare grenser for Israel? Har ikke palestinerne rett til å forsvare seg? Det var noen av spørsmålene Yama Wolasmal og NRK stilte statsminister Jonas Gahr Støre torsdag kveld.

Samtidig med at jøder over hele Europa stillferdig markerte at det var 85 år siden Nazi-Tyskland startet jødeforfølgelsene, fyller NRK på med grilling av Norges statsminister – med anklager om at han og Norge ikke gjør nok for å stanse Israel. Altså, tydeligvis med et islamsk ståsted, på vegne av araberne i Gaza og alle andre steder. Det var lite som tydet på noe annet.

Intervjueren var Yama Wolasmal, muslim født i Afghanistan, som er NRKs korrespondent i Midtøsten. Selv om han med sin bakgrunn muligens kan mistenkes for å være noe inhabil, ettersom den store konflikten der nettopp går mellom Israel og araberne, mellom jøder og muslimer.

Iraki og Wolasmal

Intervjuet med Støre gikk i utdrag både i Dagsrevyen og Kveldsnytt, pluss i sin helhet i Urix, utenriksprogrammet som har en annen muslim som programleder, Rima Iraki, som i likhet med Wolasmal kom til Norge som asylant. Hun har palestinske og libanesiske foreldre, også hun kan muligens mistenkes for å være noe inhabil når det gjelder krigen mellom Israel og Hamas.

Men nok om dét, denne gang var det Wolasmal som stilte spørsmålene, og han var veldig på hugget, nærmest på vegne av den islamske verden.

– Hva synes du om lidelsene på Gaza-stripen, spør Yama Wolasmal, som under hele intervjuet ikke nevner lidelsene i Israel. Minst 1200 ble massakrert under terrorangrepet fra Hamas 7. oktober, mens mange tusen ble skadd, og ca. 250 ble kidnappet og holdes fortsatt som gisler i Gaza. Hvis de er i live.

– De er fryktelige og opprørende, svarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). – Dét stiller flere i verden, og vi, alvorlige spørsmål ved.

Har palestinerne rett til å forsvare seg?

– Du har støttet Israels rett til å forsvare seg. Har også palestinerne rett til å forsvare seg? spør Wolasmal.

Det vites ikke om han dermed, i likhet med mange muslimer rundt omkring i Norges og Vestens gater, mener at terrorangrepet var berettiget «forsvar», eller om han spør om Hamas har rett til å drive krig mot Israel.

– Ja, åpenbart. Palestinerne har motsatt seg okkupasjon gjennom mange år, svarer statsministeren på spørsmålet.

– Jeg tenker på slagmarken. Hva er den rette måten å forsvare seg på? spør Wolasmal.

– Det som skjer i Gaza, er utløst av det som skjedde 7. oktober, svarer Støre, som faktisk får klemt inn noe norsk fornuft om tragediene i Midtøsten.

Statsminister Jonas Gahr Støre ble grillet av NRK om Israels krig mot Hamas. (Skjermdump)

Etter at Wolasmal påstår at inntrykket i verden er at Vesten er redd for å kritisere Israel, og spørsmål til Støre om han er redd for å ta sterke ord i bruk (i kritikken av Israel), svarer Støre:

– Vi har et langvarig forhold til Israel. Norge er en venn av Israel, som er en utsatt stat i en region. Hele den jødiske historien krever en aktsomhet, svarer Jonas Gahr Støre.

Støre er altså langt mer forsiktig enn Tysklands visestatsminister Robert Habeck, som har sagt at Hamas har erklært den siviliserte verden krig, og må tilintet­gjøres.

Men Wolasmal gir seg ikke. Han har tydeligvis et islamsk ståsted, bortsett fra at han – så vidt, i en bitteliten innskutt bisetning – nevner at Israel «sier de kjemper en eksistensiell krig» og at «de ser på Hamas som en terrorgruppe». Wolasmal sier altså ikke at Israel er i en eksistensiell krig, eller at Hamas er en terrorgruppe, men at Israel påstår det. Ellers går hele intervjuet på å kritisere Israel, samt på at Norge visstnok ikke er ivrig nok i den kritikken.

Gislene nevnes ikke

Kritikk av terroren mot Israel og terrororganisasjonen Hamas synes helt fraværende. Og gislene nevnes som sagt ikke, selv om en kamp for dem kunne synes innlysende.

Isteden siterer Wolasmal Hamas på at Hamas kjemper mot okkupasjon, for et fritt land. Og han spør derfor om det er mulig å nedkjempe en gruppe med dét motivet. Samtidig viser Wolasmal til sitt eget hjemland og det han kaller en fadese. Det vil si 20 års forsøk på å bekjempe Taliban. Hvilket også ble innledet med et islamistisk terrorangrep. 3000 amerikanere døde og opp mot 25.000 ble såret 11. september 2001.

Wolasmal nevner ikke den bakgrunnen, men mer enn antyder at Afghanistan ble en fiasko for USA, Nato og Norge fordi det ble kjempet mot noen som, i likhet med palestinerne, liksom kjemper for frihet og mot okkupasjon.

Vel, NRKs afghanske Midtøsten-ekspert har muligens aldri hørt om Israels folkerett ifølge San Remo i 1920, om 400 års tyrkisk okkupasjon av Midtøsten, eller et par tusen års bibelhistorie. Sannsynligvis har han ikke engang hørt om intervjuet med Hamas-lederen som nylig i klartekst forklarte at målet er å utslette jødenes land, at det vil komme nye terrorangrep og massakrer på jøder inntil de når målet sitt, og at de er stolte av å ofre Gazas sivilbefolkning for den saken.

Isteden messer Wolasmal med slepen stemme om at Norge bør kjøre på mot Israel.

– Mange palestinere sier: Hvor mange må dø før verdenssamfunnet sier at nok er nok? spør Wolasmal, og sier akkurat det samme som arabere på demonstrasjon i Trondheim nylig. Heller ikke de var interessert i Israels og jødenes lidelser, snarere tvert imot.

– Israel og Biden har f.eks. sådd tvil om dødstallene fra helsedepartementet i Gaza. FN avviser dette og sier de er troverdige. Hvem stoler du på? spør Wolasmal, som fastslår at FN-eksperter har avgjort at Israel har begått krigsforbrytelser. Hvilken domstol de har brukt, vites ikke, heller ikke hva den domstolen sier om terroren fra Hamas.

Videre kom spørsmål som:

– Føler du at Norge som en humanitær stormakt gjør nok (for araberne)?
– Hvis vi skal stole på FN, hvorfor var du ikke like klar i din fordømmelse (av Israel) i de første ukene?
– Mange i den muslimske verden mener at Norge og Vesten har doble standarder, at palestinske liv ikke er like mye verdt. Hva svarer du på det?

Palestinerne er Ukrania

Deretter sammenligner han Israels rett til å forsvare seg, med Russlands angrep på Ukraina. Som om det var Israel som umotivert gikk inn i Gaza, og ikke Hamas som utførte det verste terrorangrepet på jøder siden Holocaust.

– Norge har straffet Russland med sanksjoner. Du har ikke gått like langt overfor Israel, som gjør mye av dette mot palestinerne. Er ikke det dobbel standard? spør Wolasmal. Han burde kanskje stilt de samme spørsmålene til et arabisk eller islamsk ekkokammer. Eller til Palestinakomiteen? Da hadde han nok fått de svarene han fisket etter. Fra slike som i likhet med Hamas vil utslette Israel, som Hamas-logoen tilsier.

Yama Wolasmal er født i Kabul, og søsteren har i flere intervjuer fortalt at de ferierte i landet de flyktet fra under hele oppveksten, selv om de hadde asyl i Norge. I et stort portrettintervju med Aftenposten sist uke fortalte Yama at han ber til Allah hver dag, gikk på koranskole (i Oslo) sammen med sine 9 søsken (fordelt på 2 koner, hvorav en eks) under oppveksten, og syntes som ung at han ikke hadde noe til felles med norske klassekamerater. Likevel ble han elevrådsleder både på ungdomsskolen og videregående.

Storfamilien levde på sosialen

Faren hadde kritisert den russiske okkupasjonen av Afganistan og fikk asyl i Norge i 1986. Dvs. de var 13 som kom; en afghaner, to koner, hvorav den ene visstnok var eks, 8 barn og 2 fettere. De 13 ble senere til 15. Faren jobbet aldri, så hele storfamilien fikk alle levekostnader dekket av norske skattebetalere.

– Det er to grunner til at pappa aldri ble integrert. Han gikk på kurs, men lærte seg aldri godt norsk. Og det andre: Mentalt var han aldri i Norge. Han var kommet hit for å fortsette kallet sitt. Siden han aldri ble integrert, levde vi på sosialen, og det var han ikke stolt av, sier Wolasmal til Aftenposten.

Afghaneren har ikke fullført noen utdanning. Likevel fikk han først jobb i Dagbladet, så i kinesisk tv, så i TV 2, og nå innehar han en av de aller viktigste stillingene i norsk presse, som ansvarlig for NRKs dekning av Midtøsten.

– Så hvilken utdannelse har du egentlig?

Har ingen utdannelse

– Dette er et sårt kapittel. Jeg har begynt på mange utdannelser og ikke fullført noen av dem.

Han begynte på journalistikkutdanning i Australia, men sluttet. Akkurat som han gjorde på Høgskolen i Volda og Midtøsten-kunnskap på Blindern.

– Jeg har mange studiepoeng, men faen ikke én grad, he-he.

Han fikk en fot innenfor journalistikken i Dagbladet, deretter i TV 2, så jobbet han i en periode for kinesisk tv og endte til slutt i NRK.

Yama Wolasmal har aldri smakt alkohol. Det begynte som en religiøs greie, som han sier, men siden er det blitt et prinsipp. Han behøver det ikke.

– Er du en god muslim?
– Ikke spesielt god, men hva er en god muslim? Jeg faster regelmessig, og ramadan er hellig for meg. Jeg assosierer det med så mye fint: barndom, besøk, store middager. Og så er det det mentale.

– Det er akkurat slik vi nordmenn har det med hvit måned?

– Ikke sant? Men så har vi også det spirituelle oppi der. Jeg ber mer regelmessig, går i moskeen og får samholdet med likesinnede.
– Ber du hver dag ellers?
– Jeg prøver. Jeg føler meg alltid lettere og friere etter en bønn, sa Wolasmal til Aftenposten. Han slapp å bli grillet om noe som helst.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.