Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Israel har rett til å forsvare seg, men fordømmer tiltakene landet nå retter mot sivile i Gaza.

NTB har oppsummert saken.

– Det er en oppskrift på så store lidelser, med enorme humanitære konsekvenser, at vi må si tydelig ifra, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at Israel ber sivile evakuere Gaza by.

– Norge kan si i dag at vi fordømmer blokaden og tiltakene som rettes mot sivile i Gaza, sier han til NRK.

Regjeringen fordømmer Israels blokade av Gaza-stripen, som fratar palestinerne tilgang på mat, vann, medisin og elektrisitet. Det er dog kjent at Israel har lovet å åpne strømmen hvis Hamas slipper fri de over 100 gislene som ble kidnappet og brakt til Gaza.

– Vi har hele tiden sagt at Israel har rett til å forsvare seg, men det er også klare regler for hvordan slikt forsvar kan utføres. Det å evakuere en million mennesker på et område med to millioner er vanskelig å se for seg, sier Støre.

Hvilke regler gjelder for å forsvare seg mot fiender som ønsker å drepe alle jøder i verden?

Israels ambassade reagerer.

– Israel fører ikke noen krig mot palestinerne, men mot den folkemorderiske islamistiske terrororganisasjonen Hamas, som ikke tjener palestinernes sak og deres velbefinnende, men [saken til] den globale islamske jihad, som er tenkt ut i Teheran.

– Vi finner det urovekkende at Israel ikke møter samme forståelse for behovet for å forsvare seg, men blir fordømt, skriver ambassaderåd Yana Kotlyar-Gal i en e-post til Dagbladet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer også blokaden.

– Når de ber så mange mennesker om å flytte på seg, når de ikke får tilgang til mat og medisiner, så er jo det nødvendig å si, sa Huitfeldt i debatt med SV-leder Kirsti Bergstø på NRK Politisk kvarter i dag tidlig.

Huitfeldt beskrev situasjonen som dramatisk og sier Israel bryter mot humanitære rettigheter.

– Israel har rett til å forsvare seg, men de kan ikke komme med alle mulige virkemidler, sa utenriksministeren.

Også Huitfeldt peker på at Gaza mangler strøm, uten å nevne hvor enkelt det egentlig er å få strømmen tilbake. Det er bare for Hamas å slippe fri gislene.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.