Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Islamic Cultural Centre på Tøyen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag synagogen i Oslo og moskeen Islamic Culture Centre. – For meg er det viktig med dialog, sier Støre.

Besøkene skjer med bakgrunn i krigen mellom Israel og Hamas i Gaza, som brøt ut for to uker siden.

Hensikten er å møte representanter for Det mosaiske trossamfunn, Muslimsk Dialognettverk og Islamsk Råd Norge.

NTB-Peter Tálos og Knut Egil Aure Nilsen melder om saken.

Støre er opptatt av å vise at han har kontakt og sympati med folk på begge sider i den pågående krigen i Midtøsten.

– Vi vil forsvare menneskers rett til trygghet, sier han.

Først var han i synagogen:

– Vi har hatt kontakt underveis, men det var fint å komme hit i dag og gi uttrykk for at jødene våre skal være trygge i Norge og at vi skal sikre synagogen med den sikkerheten de behøver.

Men også at vi sammen skal sikre at unge mennesker skal få ha sin tro og identitet på en trygg måte i Norge, sier Støre til NTB under besøket i synagogen.

Besøket i synagogen startet klokken 9.45. Statsministeren ble tatt imot av rabbineren og av ansatte da han ankom synagogen.

– For meg er det viktig med dialog

– Fortvilelsen over det som rammer sivile på en grusom måte, opplever jeg her gjelder alle som rammes, og det ønsker jeg også å høre fra de muslimske miljøenes side. Vi må lage kanaler som gjør at vi ikke setter opp motsetninger her i Norge og gjør det mer utrygt for alle, sier Støre

Han legger til:

– For meg er det viktig med dialog, og jeg vil høre hvordan jøder og muslimer her hjemme opplever situasjonen, sa Støre (Ap).

Klokken 12.15 gikk turen videre til moskeen på Tøyen, hvor Støre møtte representanter for Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk.

Etter møtet der fortalte Støre om sterke inntrykk.

– Her møtte jeg blant annet en pappa som har en datter og et barnebarn inne i Gaza. Det gjør sterkt inntrykk, sier Støre til NTB.

– Vi i Norge må ta godt vare på hverandre, og møtene jeg har hatt i dag gir håp. Den dialogen og respekten de viser for hverandre, kan vi bygge videre på, fortsatte statsministeren.

Han mener at den pågående konflikten ikke er en religiøs krig, men påpeker at mange som tilhører tros- og livssynssamfunn opplever en usikkerhet.

Enkelte vil undres på om Støre er klar over at Hamas er en islamistisk bevegelse, og hva som kjennetegner slike.

Snakket med partene

Torsdag snakket Støre med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Tidligere har han også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Situasjonen i Gaza er svært urovekkende der sivile rammes av krigføringen og mangler tilgang på mat, vann, medisiner, sa Støre etter samtalen med Netanyahu.

Støre har også tidligere snakket med president Mohammed bin Zayed al-Nahyan i De forente arabiske emirater og kong Abdullah av Jordan om situasjonen i Midtøsten.

Det er ikke oppgitt hva som rent konkret kom ut av disse samtalene.

Les også:  

Knallhardt ut mot Støre: – Hva er forskjellen på Utøya og Israel?

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.