Israels ambassadør til Norge ber norske myndigheter sette Hamas på listen over terrororganisasjoner. Men den norske regjeringen sier nei. Nå sier Hamas at de vil begynne å drepe israelske sivile som de har tatt som gisler.

Ambassadøren dro på ferie til USA, men krisen i Israel fikk ham til å returnere til Oslo etter kun to dager. Mandag inviterte han til pressekonferanse.

Foreløpig er det uklart akkurat hvordan Israel vil slå tilbake, men Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, sier han venter en lang krig, skriver Aftenposten.

– Vi vil trenge forståelse fra den norske regjeringen og det norske folk, sier ambassadøren.

– Vi vil veldig gjerne at den norske regjeringen sier det som det er, og erklærer at Hamas er en terrororganisasjon. Både USA og EU gjorde det for flere år siden, sa Israels ambassadør til norsk presse mandag.

Hamas-angrepet mot Israel har ført til at minst 900 mennesker har blitt drept i Israel siden lørdag, og en stor andel av de drepte er sivile.

– Jeg tror det holder i dag å kalle dette for en organisasjon som nå er ansvarlig for å ha utført terror, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

For Norge har ingen egen terrorliste, og velger heller å følge FNs lister. Men i FN er det nesten 60 islamske medlemsstater, og disse foretrekker å komme med stadige fordømmelser av det de kaller Israels okkupasjon av palestinske områder, ofte med stor støtte fra vestlige land.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er enig med sjefen sin.

– Vi har ikke sluttet oss til noen slik liste når det gjelder noen av de disse organisasjonene, så det er unaturlig å gjøre dette nå, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til TV 2.

Huitfeldt understreker at det som skjedde i Israel i helgen er terrorhandlinger, og at det ikke er noen tvil om at Norge på det sterkeste fordømmer Hamas’ handlinger.

Hamas sier mandag at de vil begynne å drepe israelske sivile som de har tatt som gisler.

De sier at de, uten å varsle på forhånd, vil likvidere ett israelsk gissel for hvert nye israelske bombeangrep på sivile bygninger i Gaza, ifølge Reuters.

Hamas tok opptil 150 mennesker som gisler etter at de angrep kibbutzer, landsbyer og en musikkfestival i Israel lørdag. (NTB-AP-Reuters)

Men å beskrive organisasjonen Hamas, som står bak en rekke terrorangrep og nå har gjennomført det største terrorangrepet i et demokrati siden 9/11 for terrorister, er tydeligvis hverken statsminister Støre eller utenriksminister Huitfeldt foreløpig villig til.

Tidligere i dag ble det kjent at EU-kommisjonen inntil videre stanser alle utbetalinger til palestinske selvstyremyndigheter.

Dette opplyste EU-kommissær Oliver Varhelyi på X/Twitter.

– Omfanget av terroren og brutaliteten mot Israel og dets innbyggere er et vendepunkt. Det er ikke lenger mulig å fortsette som før, sier Varhelyi.

Tyskland og Østerrike har stanset alle utbetalinger til de palestinske områdene.

– Vi vil sette alle østerrikske bistandspenger på vent inntil videre, sa Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg til radiokanalen Ö1 mandag.

Les også:

Victor Davis Hanson: Israel er i en eksistensiell krig

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.